Polévka, která si na nic nehraje

Polévky Vegetariánské

 // 

polevka_zeleninova_s mrkvi_a_hraskem

Čím dál častěji i v kuchyni zatoužím po jednoduchosti. Jednoduchosti, která si na nic nehraje, ale má – jak Zdeněk Pohlreich říkává – tah na branku. Dnešní ukrutně jednoduchá zeleninová polévka z několika málo ingrediencí taková je. A pochopitelně je i rychlá, v talířích hraje svěže veselými barvami, a proto i velmi lákavě vypadá. No a v neposlední řadě je i moc dobrá. Určitě se s ní zavděčíte i dětem. Pro mě byla zrovna včera vzpomínkou na jarní a letní časy čerstvé svěží křupavé zeleniny, ale i prakticky bezpracným, velmi příjemným zahřátím v už chladnějších podzimních dnech.

Zeleninová polévka s mrkví a hráškem

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut var
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 středně velké mrkve
  • 4 lžíce čerstvého zeleného hrášku
  • 3 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nasekané natě libečku
  • 1 lžíčka sušeného lahůdkového droždí
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • nať hladkolisté petrželky

postup:

Na jedné lžíci másla za občasného míchání orestuji v hrnci do sklovata oloupané a na tenká čtvrt kolečka nakrájené cibule. Mezitím oloupu a na velmi tenká kolečka nakrájím mrkve, nejlépe to jde na mandolíně, oloupu a na tenké plátky nakrájím i stroužky česneku.

K zesklovatělé cibuli přihodím kolečka mrkve a plátky česneku, které během asi 5 minut v cibulovém základě také orestuji za častějšího míchání. Nakonec vše zasypu moukou a míchám ještě asi minutu.

Zeleninový základ zaliji studeným zeleninovým vývarem, dobře promíchám, přidám posekanou nať libečku, mletý černý pepř a sůl a za občasného míchání přivedu k varu. Vařím asi 10 až 15 minut, dokud kolečka mrkve nezměknou, ale ještě zůstanou trochu na zkus. V závěru varu do polévky přihodím zelený hrášek i sušené lahůdkové droždí a polévku hned odstavím z plotny. Polévku zjemním přidáním zbylé lžíce másla.

V talířích polévku sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.

Ještě něco k tomu:

  • Zelený hrášek použijte čerstvý nebo zmrazený, rozhodně ne sterilovaný, který je rozměklý a mdlé barvy, bez jakékoli stopy původní svěžesti. Do polévky čerstvý nebo zmrazený hrášek přidávám až těsně před dokončením a jen jej velmi krátce nechám přejít varem, aby jeho chuť i barvy zůstaly beze změny.
  • Mimo sezonu použijte libeček alespoň sušený.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *