O kyselé mléko nebývala dřív nouze, hlavně na venkově ne. Ledničku neměla ani moje vesnická babička, pod jejím domkem byl jen malý, ne až tak moc chladný sklípek. Mléko se navíc v době mého dětství v obchodech rozlévalo z velkých konví do přinesených bandasek, čímž se riziko jeho brzkého zkysnutí ještě víc zvyšovalo. Aby mléko vydrželo aspoň trochu déle, často se doma převářelo. Někdy se ale ani to nepovedlo a mléko prostě zkyslo…
Není proto divu, že z kyselého mléka naše babičky často nejen pekly nejrůznější buchty nebo koláče a zadělávaly jím chleba, ale taky z něj vařívaly polévky, kterým se často říkávaly kyselka. Ke kyselému mléku většinou stačilo jen ještě pár brambor, kmín, trochu libečku a vajíčko, a polévka byla za chvíli hotová. I já mám s takovou polévkou prázdniny u babičky spojené 🙂
A tak zvlášť teď, když pro mléko přímo od krávy chodíváme do sousední vesnice a když ani to zbylé, už kyselé proto není vůbec vzácností, dělávám podobnou „babiččinu“ polévku docela často a rád. A protože mně k její nakyslosti hodně ladí výrazná chuť pěkně dozlatova osmažené cibulky, nechybí u nás v kyselce obvykle ani ta. Tady je recept…
Babiččina kyselka s vejcem a cibulkou
- doba přípravy: asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 vejce
- 2 velké cibule
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 4 středně velké brambory
- 2 středně velké mrkve
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce jemně nasekané natě libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- 600 ml kyselého plnotučného mléka
- 1 a půl lžíce hladké mouky
- 1 lžička krupicového cukru
k podávání:
- sekaná hladkolistá petrželka (nebo jiná nať)
postup:
Vejce, asi hodinu předem vyndaná z lednice, uvařím v hodně osolené vodě natvrdo. Hned je v ledové vodě nechám zchladnout a pak je oloupu.
Zatím v hrnci na přepuštěném másle zvolna, za občasného míchání orestuji oloupané a drobně nakrájené cibule do sytě zlatavé barvy, trvá to asi 20 minut. Během té doby oloupu a na drobné kostičky nakrájím brambory, na stejně velké kostičky nakrájím očištěnou a omytou mrkev.
Dozlatova orestovanou cibulku z hrnce vyndám a odložím stranou, do hrnce naleju zeleninový vývar, přidám kostičky brambor a mrkve, kmín, libeček, mletý černý pepř a sůl a přivedu k varu. Vařím do změknutí brambor, trvat to bude asi 5 minut.
V kyselém mléce dobře rozšlehám mouku, za stálého míchání vleju do základu polévky. Přivedu k mírnému varu a vařím asi 5 minut, častěji míchám.
Nakonec do polévky přidám a rozmíchám v ní osmaženou cibulku a podle chuti cukr. V talířích polévku doplním plátky uvařených vajec a jemně nasekanou hladkolistou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Do této polévky se dají použít i pošírovaná vejce nebo vajíčka míchaná.
- Místo kyselého mléka někdy použiju kefír nebo podmáslí.
- Množství přidávaného cukru závisí na kyselosti polévky a individuální chuti. Pokud by polévka byla kyselá málo, dochutím jí lžičkou jablečného octa.
- Polévka je moc dobrá i s kuřecím vývarem namísto zeleninového.
- Další varianty této polévky vzniknou přidáním kopru do již hotové polévky nebo čerstvých, na másle opečených hub.
- Podobnou variantou je polévka z kyselého mléka s bramborami a vejci.