Babiččina kyselka

Polévky Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

O kyselé mléko nebývala dřív nouze, hlavně na venkově ne. Ledničku neměla ani moje vesnická babička, pod jejím domkem byl jen malý, ne až tak moc chladný sklípek. Mléko se navíc v době mého dětství v obchodech rozlévalo z velkých konví do přinesených bandasek, čímž se riziko jeho brzkého zkysnutí ještě víc zvyšovalo. Aby mléko vydrželo aspoň trochu déle, často se doma převářelo. Někdy se ale ani to nepovedlo a mléko prostě zkyslo…

Není proto divu, že z kyselého mléka naše babičky často nejen pekly nejrůznější buchty nebo koláče a zadělávaly jím chleba, ale taky z něj vařívaly polévky, kterým se často říkávaly kyselka. Ke kyselému mléku většinou stačilo jen ještě pár brambor, kmín, trochu libečku a vajíčko, a polévka byla za chvíli hotová. I já mám s takovou polévkou prázdniny u babičky spojené 🙂

A tak zvlášť teď, když pro mléko přímo od krávy chodíváme do sousední vesnice a když ani to zbylé, už kyselé proto není vůbec vzácností, dělávám podobnou „babiččinu“ polévku docela často a rád. A protože mně k její nakyslosti hodně ladí výrazná chuť pěkně dozlatova osmažené cibulky, nechybí u nás v kyselce obvykle ani ta. Tady je recept…

Babiččina kyselka s vejcem a cibulkou

  • doba přípravy: asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 vejce
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 4 středně velké brambory
  • 2 středně velké mrkve
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce jemně nasekané natě libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 600 ml kyselého plnotučného mléka
  • 1 a půl lžíce hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru

k podávání:

  • sekaná hladkolistá petrželka (nebo jiná nať)

postup:

Vejce, asi hodinu předem vyndaná z lednice, uvařím v hodně osolené vodě natvrdo. Hned je v ledové vodě nechám zchladnout a pak je oloupu.

Zatím v hrnci na přepuštěném másle zvolna, za občasného míchání orestuji oloupané a drobně nakrájené cibule do sytě zlatavé barvy, trvá to asi 20 minut. Během té doby oloupu a na drobné kostičky nakrájím brambory, na stejně velké kostičky nakrájím očištěnou a omytou mrkev.

Dozlatova orestovanou cibulku z hrnce vyndám a odložím stranou, do hrnce naleju zeleninový vývar, přidám kostičky brambor a mrkve, kmín, libeček, mletý černý pepř a sůl a přivedu k varu. Vařím do změknutí brambor, trvat to bude asi 5 minut.

V kyselém mléce dobře rozšlehám mouku, za stálého míchání vleju do základu polévky. Přivedu k mírnému varu a vařím asi 5 minut, častěji míchám.

Nakonec do polévky přidám a rozmíchám v ní osmaženou cibulku a podle chuti cukr. V talířích polévku doplním plátky uvařených vajec a jemně nasekanou hladkolistou petrželkou.

Ještě něco k tomu:

  • Do této polévky se dají použít i pošírovaná vejce nebo vajíčka míchaná.
  • Místo kyselého mléka někdy použiju kefír nebo podmáslí.
  • Množství přidávaného cukru závisí na kyselosti polévky a individuální chuti. Pokud by polévka byla kyselá málo, dochutím jí lžičkou jablečného octa.
  • Polévka je moc dobrá i s kuřecím vývarem namísto zeleninového.
  • Další varianty této polévky vzniknou přidáním kopru do již hotové polévky nebo čerstvých, na másle opečených hub.
  • Podobnou variantou je polévka z kyselého mléka s bramborami a vejci.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *