Polévková stálice

Polévky

 // 

Frankfurtská polévka

Dlouhá desetiletí bývala žádaným evergreenem všech hospod, jídelen a bufetů. Doplněna nezbytnou houskou nebo rohlíkem byla neodmyslitelnou součástí typického stereotypního jídelníčku všech řemeslníků. Frankfurtská polévka je prostě klasika.

Ani já ji čas od času neodolám. Je docela rychlá na přípravu, suroviny na ni jsou skoro vždycky po ruce. A hlavně je dobrá, najmě ta domácí. Zvlášť v sychravější době, která zrovna začíná, může být i vděčnou večeří, která dobře zahřeje a zasytí. U nás tomu tak bylo zrovna včera.

 

Frankfurtská polévka

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 3 až 4 středně velké brambory
  • 2 párky
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1000 ml hovězího vývaru
  • 200 ml sladké smetany na vaření
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce sekané natě libečku
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • 1 lžíce sekané pažitky

 

postup:

Nejdřív si připravím brambory, které oloupu a nakrájím na středně velké kostičky. Nahrubo nasekám nať libečku. Oloupám stroužky česneku, jeden odložím stranou a zbylé nasekám nahrubo.

Na sádle nechám za občasného míchání zesklovatět oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Přisypu hladkou mouku, kterou nechám zrůžovět, opět občas zamíchám. Pak přisypu sladkou i pálivou mletou papriku a krátce ji nechám osmahnout, přitom dobře míchám, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla. Vše zaliju studeným hovězím vývarem a dobře prošlehám.

Přidám kostičky brambor, sekanou nať libečku, nasekané stroužky česneku, mletý černý pepř, drcený kmín a sůl. Přivedu k varu a na mírném plameni vařím asi 30 minut.

Nakonec do polévky přidám na kolečka nakrájené párky a sušenou majoránkou, prolisuji do ní zbylý oloupaný stroužek česneku a přiliju smetanu, v případě potřeby dosolím a dopepřím. Polévku nechám prohřát a podávám sypanou pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud postrádáte čerstvý libeček, dejte sušený. Holdujete-li pikantnějším chutím, pálivé papriky můžete použít o trochu víc.
  • Chybějící smetanu nahradí i obyčejné mléko.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *