Je rychlá, dobrá, potěší snad každého, pomáhá při nachlazení, říká se o ní, že je jedním z nejlepších „vyprošťováků“.
I u nás doma děláme česnečku docela často a to v nejrůznějších podobách. S celými bramborami a kořenovou zeleninou, s vejcem, se sýrem, s kouskem šunky nebo uzeniny, z pečeného česneku, se smetanou…Tady je další z mnoha verzí:
Krémová česneková polévka s chlebovými krutony
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 palice česneku
- 3-4 střední brambory
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- 1 lžíce sádla
- 1 střední cibule
- 1 lžíce másla
na krutony:
- 3-4 hrsti kostek staršího usušeného chleba
- 1-2 lžíce sádla
- pažitka k podávání
postup:
Nejdřív připravím krutony. V hrnci, v němž budu vařit polévku, osmažím na jedné až dvou lžících sádla za častého míchání kostky starého usušeného chleba.
Osmažené kostky z hrnce vyndám a uložím bokem. Do hrnce přidám lžíci sádla a lehce na ní osmažím oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli. Zaleju vývarem, do kterého přidám oloupané, nahrubo rozkrájené brambory, oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, libeček, drcený kmín, sůl a trochu mletého černého pepře. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut. Hrnec odstavím z plotny a nechám mírně zchladnout, obsah hrnce přeleju do mixéru a dobře rozmixuji.
Umixovanou polévku přeleju zpět do hrnce, přidám majoránku, špetku strouhaného muškátového oříšku, podle chuti dosolím a dopepřím, polévku přihřeju a zjemním lžící másla.
Na talířích polévku doplním osmaženými krutony a posekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Chléb na krutony mám skoro vždycky v zásobě. Starší nespotřebovaný chléb totiž ještě před tím, než stihne zplesnivět, rozkrájím na kostky, usuším na sucho na plechu v troubě a uschovám ho pro další použití. Báječně se hodí právě na krutony, používám ho občas ale i třeba místo housky do knedlíků.
- Libeček i majoránku můžete pochopitelně použít čerstvé, máte-li je k dispozici.
- Jste-li hodně „česnekoví“, do hotové polévky můžete ještě přidat se solí utřený syrový stroužek česneku.