Potěší snad každého

Polévky Rychlé

 // 

Česneková krémová polévka s krutony

Je rychlá, dobrá, potěší snad každého, pomáhá při nachlazení, říká se o ní, že je jedním z nejlepších „vyprošťováků“.

I u nás doma děláme česnečku docela často a to v nejrůznějších podobách. S celými bramborami a kořenovou zeleninou, s vejcem, se sýrem, s kouskem šunky nebo uzeniny, z pečeného česneku, se smetanou…Tady je další z mnoha verzí:

 

Krémová česneková polévka s chlebovými krutony

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 palice česneku
  • 3-4 střední brambory
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce sádla
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce másla

 

na krutony:

  • 3-4 hrsti kostek staršího usušeného chleba
  • 1-2 lžíce sádla

 

  • pažitka k podávání

 

postup:

Nejdřív připravím krutony. V hrnci, v němž budu vařit polévku, osmažím na jedné až dvou lžících sádla za častého míchání kostky starého usušeného chleba.

Osmažené kostky z hrnce vyndám a uložím bokem. Do hrnce přidám lžíci sádla a lehce na ní osmažím oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli. Zaleju vývarem, do kterého přidám oloupané, nahrubo rozkrájené brambory, oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, libeček, drcený kmín, sůl a trochu mletého černého pepře. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut. Hrnec odstavím z plotny a nechám mírně zchladnout, obsah hrnce přeleju do mixéru a dobře rozmixuji.

Umixovanou polévku přeleju zpět do hrnce, přidám majoránku, špetku strouhaného muškátového oříšku, podle chuti dosolím a dopepřím, polévku přihřeju a zjemním lžící másla.

Na talířích polévku doplním osmaženými krutony a posekanou pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Chléb na krutony mám skoro vždycky v zásobě. Starší nespotřebovaný chléb totiž ještě před tím, než stihne zplesnivět, rozkrájím na kostky, usuším na sucho na plechu v troubě a uschovám ho pro další použití. Báječně se hodí právě na krutony, používám ho občas ale i třeba místo housky do knedlíků.
  • Libeček i majoránku můžete pochopitelně použít čerstvé, máte-li je k dispozici.
  • Jste-li hodně „česnekoví“, do hotové polévky můžete ještě přidat se solí utřený syrový stroužek česneku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *