Tahle polévka je opravdu moc dobrá a přitom hodně jednoduchá, o skvostných drožďových knedlíčcích ani nemluvě! 🙂 Moje babička (jak často si na ni v kuchyni vzpomenu!) dělávala drožďové knedlíčky do polévek docela často. Nejčastěji jsme je mívali s bílou drůbkovou polévkou a pokaždé jsem se na ně skutečně hodně těšil, víc než na samotnou polévku. 🙂
Je zvláštní, že knedlíčky z droždí (ale třeba i drožďová pomazánka nebo polévka) v dnešní době skoro úplně vymizely. Je to škoda nejen kvůli velmi originální chuti, ale i kvůli tomu, že droždí je hodně zdravé, plné vitamínů, skvěle prý působí hlavně na nervy, zrak i pleť. 🙂
Drožďové knedlíčky jsou zvlášť dobré ve vývarech a v zeleninových polévkách, já je nejčastěji dávám do bílé květákové nebo pórkové. Ochutnejte, nebudete litovat! 🙂
Krémová pórková polévka s drožďovými knedlíčky
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 15 a 10 minut vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
na polévku:
- půl pórku
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1100 ml zeleninového vývaru
- snítka čerstvého libečku
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 100 ml sladké smetany
- 1 lžíce másla
- hladkolistá petrželka k podávání
na drožďové knedlíčky:
- 2 balení čerstvého droždí
- 3 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- půl lžičky polohrubé mouky
- 1 lžíce sušené petrželové natě
- půl lžičky mletého kmínu
- špetka muškátového květu
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
polévka:
Do vývaru vložím očištěný a nahrubo nasekaný pórek, oloupanou a na čtvrtky rozkrájenou cibuli, oloupané stroužky česneku a hrubě posekaný libeček. Osolím, opepřím a vařím asi 15 minut. Pak nechám trochu zchladnout a tyčovým mixérem rozmixuji do hladka. Polévku znovu ohřeji, dosolím a dopepřím, přidám muškátový oříšek a nakonec smetanu a lžíci másla, dobře promíchám a již nevařím. V talířích doplním uvařenými drožďovými knedlíčky a sekanou petrželkou.
drožďové knedlíčky:
Na másle zpěním velmi drobně nakrájenou cibuli, přidám rozdrobené droždí. Za stálého míchání nechám droždí rozpustit, zahřívám a míchám do té doby, než drožďová kašička zhnědne a začne se oddělovat od tuku. Pak nechám zcela zchladnout. Přidám strouhanku rozmíchanou s moukou, sušenou petrželovou nať, mletý kmín, mletý pepř, muškátový květ, oloupaný a do jemna rozetřený česnek a vejce. Případně ještě podle chuti dosolím a dobře promíchám. Pokud je hmota příliš mazlavá, přidám ještě trochu strouhanky, pokud je naopak hodně tuhá a drobí se, přidám pár kapek mléka.
Mokrýma rukama tvaruji menší knedlíčky (velikosti asi angreštu). Do většího hrnce napustím vodu, přivedu ji k varu, hodně ji osolím a vhodím do ní knedlíčky, které vařím asi 10 minut. Poté je vyndám a vložím do talířů s nalitou horkou polévkou.
Ještě něco k tomu:
- Čerstvý libeček v polévce můžete nahradit sušeným.
- Nemáte-li po ruce smetanu, můžete do polévky přidat mléko.
- Na žádném z koření do knedlíčků nešetřete, jejich chuť by měla být výrazná.
- Knedlíčky do polévky vařím vždy zvlášť, vodu se nebojte hodně osolit. Vaření knedlíčků mimo polévku je lepší kvůli tomu, že chutě polévky a knedlíčků vzájemně nesplynou, z knedlíčků by navíc v polévce mohly po varu zůstat nežádoucí odpadlé drobky, vývary se zase od knedlíčků snadno zakalí.
- Přesná doba varu knedlíčků záleží mimo jiné na jejich velikosti. Nejjistější je proto jeden knedlíček rozkrojit a případně ty zbylé ještě dovařit.
- Na porci polévky dávám obvykle tři až pět knedlíčků, záleží ale na vás. 🙂 Pokud vám drožďové polévkové knedlíčky zbydou, můžete je zamrazit, stejně tak si je můžete udělat do zásoby.