Pro smažené mám asi jako skoro každý i já slabost, proč to nepřiznat. Jenže: Opravdu ukrutně nerad potom čistím od tuku zaprskanou stěnu a plotýnky u sporáku nebo fritézu, o větrání nemluvě. A tak čas od času zkouším i alternativy z trouby, tedy bez smažení.
Takhle se zrodila i obalovaná ryba, pečená v troubě. V trochu pozměněném trojobalu, aspoň trochu připomínající tolik oblíbené fish and chips. Jasně, klasice se nevyhýbám. Ale čas od času, když mě přepadne lenost, se k této variantě přece jen docela rád vracím.
Obalovaná treska s bramborami z trouby
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 600 g filetů z tresky
- hladká mouka
- 2 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce sušené natě petrželky
- 2 špetky drceného kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
- strouhanka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- asi 10 až 14 menších brambor
- celý kmín
na studenou česnekovou omáčku:
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 až 3 stroužky česneku
- špetka chilli
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Troubu rozpálím na 240 stupňů. Nejdřív si připravím studenou česnekovou omáčku, na kterou promíchám majonézu s jablečným octem, krupicovým cukrem, oloupaným a rozdrceným česnekem a špetkou chilli, mletého pepře a soli.
Brambory důkladně omyji kartáčkem, osuším je a neoloupané pokrájím na čtvrtky nebo osminky, pokud jsou větší.
Větší pekáč, do kterého se brambory vejdou v jedné vrstvě, vyložím pečícím papírem a na ten urovnám pokrájené brambory, slupkou dolů. Nesolím je, jen trochu posypu celým kmínem a dám na 15 minut do horké trouby péct.
Mezitím si připravím obalenou rybu. Nejdřív rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, hořčicí, oloupaným a rozdrceným česnekem, sladkou paprikou, sušenou petrželkou, drceným kmínem, mletým černým pepřem a trochou soli. Filety tresky omyji a dobře osuším, pak je z obou stran osolím, opepřím a postupně obalím v mouce, připravené rozšlehané vaječné směsi a nakonec ve strouhance.
Obalenou rybu položím na předpečené brambory, velmi lehce pokapu olejem a vše peču při 240 stupních dalších asi 5 minut, dokud ryba trochu nezezlátne. Pak rybu otočím, opět velmi lehce pokapu olejem a peču i z druhé strany asi 5 minut, také do zlatova.
Brambory solím až po upečení, společně s rybou a studenou česnekovou omáčkou rozdělím jednotlivé porce na talíře.
Ještě něco k tomu:
- Místo tresky můžete použít i filety jiné mořské, méně tučné ryby.
- Starší brambory, které už brzy začnou klíčit, raději zbavte slupky. Brambory peču nesolené, jsou pak křupavější. Zvolit ale můžete samozřejmě i jinou přílohu, třeba bramborovou kaši nebo salát.