Na fazolových salátech doslova ujíždím! To je také jeden z důvodů, proč máme doma ve spíži vždy aspoň jednu konzervu těch sterilovaných. A pokud fazole sám vařím, pak vždy ve větším množství, abych jejich nespotřebovaný zbytek mohl uložit do mrazáku, právě mimo jiné pro rychlou přípravu salátů.
Fazole a křen – to už je myslím salátová klasika. Nicméně nejrůznějších variací salátů s těmito dvěma základními ingrediencemi existuje celá řada. Tady je můj osvědčený recept. 🙂
Fazolový salát se sýrem a křenem
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut chlazení a odležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 konzervy fazolí ve slaném nálevu
- 250 g ementálu
- 2 střední mrkve
- čtvrt menšího celeru
- 2 střední kyselé okurky
- 1 střední cibule
- 1 naťová zelená cibulka
- 2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
- 2 lžíce posekané natě čerstvé petrželky
- půl lžičky sušené saturejky
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička moučkového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Očištěný a oloupaný celer a mrkve uvařím skoro do měkka a nechám vychladnout. Pak uvařenou zeleninu rozkrájím na drobnější kostky, na stejně velké kostky pokrájím i sýr a kyselé okurky. Ve větší míse pokrájenou zeleninu a sýr promíchám s fazolemi scezenými z nálevu, drobně nakrájenou oloupanou cibulí, nadrobno posekanou očištěnou naťovou cibulkou, posekanou natí petrželky, saturejkou, majonézou, mletým černým pepřem, solí a cukrem. Dám do lednice aspoň na půl hodiny vychladit.
Salát podávejte s čerstvě upečeným nebo aspoň rozpečeným pečivem, ideálně domácím. 🙂
Ještě něco k tomu:
- Fazole lze samozřejmě použít i doma uvařené, ty z konzervy ale přípravu salátu značně urychlí. 🙂 Nepříliš chuťově vhodné jsou ale konzervované fazole v rajčatové omáčce; pokud jiné nemáte, alespoň je důkladně propláchněte.
- Přidat do tohoto salátu můžete pochopitelně i jiný druh tvrdého kvalitního sýra, například čedar nebo goudu.
- Pokud nejste vegetariáni, další verzi tohoto salátu můžete připravit, když místo sýra do něj přidáte tvrdší uzeninu.
- Množství křenu můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím.