Rychlá a přitom skvělá večeře

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

Fazolový salát se sýrem a křenem

Na fazolových salátech doslova ujíždím! To je také jeden z důvodů, proč máme doma ve spíži vždy aspoň jednu konzervu těch sterilovaných. A pokud fazole sám vařím, pak vždy ve větším množství, abych jejich nespotřebovaný zbytek mohl uložit do mrazáku, právě mimo jiné pro rychlou přípravu salátů.

Fazole a křen – to už je myslím salátová klasika. Nicméně nejrůznějších variací salátů s těmito dvěma základními ingrediencemi existuje celá řada. Tady je můj osvědčený recept. 🙂

 

Fazolový salát se sýrem a křenem

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut chlazení a odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 konzervy fazolí ve slaném nálevu
  • 250 g ementálu
  • 2 střední mrkve
  • čtvrt menšího celeru
  • 2 střední kyselé okurky
  • 1 střední cibule
  • 1 naťová zelená cibulka
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
  • 2 lžíce posekané natě čerstvé petrželky
  • půl lžičky sušené saturejky
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička moučkového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Očištěný a oloupaný celer a mrkve uvařím skoro do měkka a nechám vychladnout. Pak uvařenou zeleninu rozkrájím na drobnější kostky, na stejně velké kostky pokrájím i sýr a kyselé okurky. Ve větší míse pokrájenou zeleninu a sýr promíchám s fazolemi scezenými z nálevu, drobně nakrájenou oloupanou cibulí, nadrobno posekanou očištěnou naťovou cibulkou, posekanou natí petrželky, saturejkou, majonézou, mletým černým pepřem, solí a cukrem. Dám do lednice aspoň na půl hodiny vychladit.

Salát podávejte s čerstvě upečeným nebo aspoň rozpečeným pečivem, ideálně domácím. 🙂

 

Ještě něco k tomu:

  • Fazole lze samozřejmě použít i doma uvařené, ty z konzervy ale přípravu salátu značně urychlí. 🙂 Nepříliš chuťově vhodné jsou ale konzervované fazole v rajčatové omáčce; pokud jiné nemáte, alespoň je důkladně propláchněte.
  • Přidat do tohoto salátu můžete pochopitelně i jiný druh tvrdého kvalitního sýra, například čedar nebo goudu.
  • Pokud nejste vegetariáni, další verzi tohoto salátu můžete připravit, když místo sýra do něj přidáte tvrdší uzeninu.
  • Množství křenu můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *