Selská omeleta aneb Když jsem doma sám

Hlavní jídla Rychlé

 // 

Narovinu přiznávám: Když jsem doma sám, vařit se mně pro mne samotného většinou nechce. Zoufale nechce. Rozhodně ne výjimečně se tak narychlo odbydu něčím, u čeho by výživový poradce nejspíš nezajásal. A myslím, že v tom rozhodně nejedu sám… Ale přece jen, trochu se musím i pochválit: Zdá se mně, že čím dál častěji jdu do sebe 🙂

Jedním takovým jídlem, které mně v nápravě sebe sama pomáhá, je to dnešní. Je to jídlo velmi jednoduché, velmi rychlé, a přitom velmi dobré. Aspoň mně chutná odjaktěživa. Selskou omeletu jsem už jako malý kluk měl mezi svými nejoblíbenějšími jídly, tím spíš se teď k ní rád vracím.

Selská omeleta se navíc tou či onou ingrediencí snadno přizpůsobí chuti toho kterého strávníka (víc o tom na závěr), znatelně ji obmění a „vylepší“ také nejeden zbytek z lednice, který se do omelety ochotně nechá „schovat“. A lehce se připraví i čistě vegetariánská verze. Ale hlavně: Do pouhé čtvrt hodiny je na stole lákavě vyhlížející teplé jídlo, které – i když jsem doma sám a vařit se mně nechce – se přece jen přinutím i pro sebe samého udělat 🙂

Selská omeleta

Selská omeleta s bramborami a slaninou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 10 minut pečení omelety
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 1

suroviny:

  • 3 středně velké brambory
  • 50 g anglické slaniny
  • půl lžíce sádla
  • 1 středně velká červená cibule
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • špetka celého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pažitka
  • kyselá okurka

postup:

Brambory oloupu, nakrájím na menší kostičky a dám uvařit do mikrovlnné trouby na program steam, pára. Mezitím oloupu červenou cibuli a nadrobno ji nakrájím, na kostičky nakrájím anglickou slaninu.

Na rozehřáté teflonové pánvi nejdřív nasucho krátce osmahnu anglickou slaninu, přidám sádlo a červenou cibuli, kterou jen krátce zpěním. Přihodím kostičky uvařených a okapaných brambor a za občasného míchání chvíli restuji.

Během toho rozšlehám vejce s mlékem, solí a pepřem. Orestované brambory s cibulí a slaninou na pánvi trochu urovnám, posypu kmínem, opepřím a osolím a rovnoměrně je přeliji vaječnou směsí. Plotýnku ztlumím jen na velmi mírný výkon, pánev zakryju poklicí a vejce v omeletě nechám ne úplně zatuhnout, trvá to asi 5 až 10 minut.

Omeletu nechám z pánve sklouznout na talíř, posypu ji pažitkou a přidám kyselou okurku.

Ještě něco k tomu:

  • Vaření brambor se mně v páře v mikrovlnné troubě osvědčilo nejvíc, brambory si podrží skvělou plnou chuť. Vařím je ve speciální nádobě pro program pára. Použít se samozřejmě dá i jiná umělohmotná nádoba, určená pro vaření v mikrovlnce, v níž se nakrájené brambory jen lehce zastříknou vodou.
  • Nové brambory jen omyji a vařím nakrájené i se slupkou, v omeletě to nevadí. Použít na selskou omeletu se samozřejmě dají i zbylé brambory z předchozího dne.
  • Mléko, rozšlehané ve vejcích dodá omeletě šťavnatost. Nahradit se dá i vodou. Pro větší jedlíky použiji tři vejce 🙂
  • Prakticky nekonečně mnoho variací selské omelety se dá vytvořit přidáním dalších ingrediencí, třeba několika rozpůlených koktejlových rajčátek, několika listů čerstvého špenátu, kousku pokrájené čerstvé papriky nebo řapíkatého celeru, zelené naťové cibulky nebo pórku, hrstičky pokrájených oliv nebo žampionů, ale i oloupaného a posekaného stroužku česneku.
  • Místo anglické slaniny do selské omelety někdy přidám nakrájený kousek uzeného masa, klobásy nebo nožičku párku. Po zalití vejci na omeletu občas přidávám trochu nastrouhaného tvrdšího nebo rozdrobeného plísňového sýra.
  • Další varianty snadno vytvoří i použití různého koření, třeba špetky chilli, zelených nebo i sušených bylinek, velmi dobře si se selskou omeletou rozumí i klíčky nebo microgreens.
  • Pokud chystám víc porcí selské omelety, talíře s těmi hotovými ukládám do jen velmi mírně rozehřáté trouby. Počítám s tím, že omelety v troubě ještě trochu dojdou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *