Zelňačka je další z řady jídel, s níž mám spojené dětství. Mívali jsme ji doma docela často, většinou samostatně k večeři, s houskou, chlebem nebo i s topinkou. Zvlášť teď, když začíná sychravý podzim, přijde podobná sytivější polévka k chuti. 🙂
Receptů na zelňačku je nepřeberně. Tahle je ze sladkého zelí, díky přidanému jablečnému octu a cukru velmi výrazná a ne zcela běžná. I když je bez smetany, věřím, že jí také přijdete na chuť. 🙂
Sladká zelná polévka s párkem
- doba přípravy: asi 15 minut + 30 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 větší šálek bílého zelí, pokrájeného na menší kostičky
- 2 střední brambory
- 4 nožky párků
- 2 a půl lžíce sádla
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 5 stroužků česneku
- 1200 ml hovězího vývaru
- půl lžičky celého kmínu
- lžička sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 – 3 lžíce cukru
- 1 lžíce sekané čerstvé pažitky k podávání
postup:
Na dvou lžících sádla zpěním nahrubo posekanou cibuli, zasypu moukou a za stálého míchání orestuji do růžova. Zapráším sladkou paprikou, velmi krátce ji také orestuji a hned potom zaliju vývarem, který se s paprikovým základem velmi dobře metličkou prošlehám. Přidám očištěné bílé zelí, nakrájené na menší kostičky, oloupanou bramboru nakrájenou také na menší kostky, nahrubo posekaný oloupaný česnek, kmín, libeček a mletý pepř. Přivedu k varu a vařím asi půl hodiny.
Mezitím na zbytku sádla krátce osmahnu na kolečka pokrájené párky. Přidám je do hotové polévky, ochutím ji octem a cukrem a na talířích ji posypu posekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Sladkou papriku orestujte skutečně jen krátce, jinak zhořkne.
- Pokud nemáte jablečný ocet, můžete jej nahradit octem lihovým nebo rýžovým.
- Místo párku můžete samozřejmě přidat kolečka klobásy nebo trochu na kostičky nakrájeného uzeného masa.
- Brambory lze zaměnit za fazole, ideálně z konzervy.