Sladká podzimní zelňačka

Polévky

 // 

Zelná polévka s párkem

Zelňačka je další z řady jídel, s níž mám spojené dětství. Mívali jsme ji doma docela často, většinou samostatně k večeři, s houskou, chlebem nebo i s topinkou. Zvlášť teď, když začíná sychravý podzim, přijde podobná sytivější polévka k chuti. 🙂

Receptů na zelňačku je nepřeberně. Tahle je ze sladkého zelí, díky přidanému jablečnému octu a cukru velmi výrazná a ne zcela běžná. I když je bez smetany, věřím, že jí také přijdete na chuť. 🙂

 

Sladká zelná polévka s párkem

  • doba přípravy: asi 15 minut + 30 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 větší šálek bílého zelí, pokrájeného na menší kostičky
  • 2 střední brambory
  • 4 nožky párků
  • 2 a půl lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1200 ml hovězího vývaru
  • půl lžičky celého kmínu
  • lžička sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 – 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce sekané čerstvé pažitky k podávání

 

postup:

Na dvou lžících sádla zpěním nahrubo posekanou cibuli, zasypu moukou a za stálého míchání orestuji do růžova. Zapráším sladkou paprikou, velmi krátce ji také orestuji a hned potom zaliju vývarem, který se s paprikovým základem velmi dobře metličkou prošlehám. Přidám očištěné bílé zelí, nakrájené na menší kostičky, oloupanou bramboru nakrájenou také na menší kostky, nahrubo posekaný oloupaný česnek, kmín, libeček a mletý pepř. Přivedu k varu a vařím asi půl hodiny.

Mezitím na zbytku sádla krátce osmahnu na kolečka pokrájené párky. Přidám je do hotové polévky, ochutím ji octem a cukrem a na talířích ji posypu posekanou pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Sladkou papriku orestujte skutečně jen krátce, jinak zhořkne.
  • Pokud nemáte jablečný ocet, můžete jej nahradit octem lihovým nebo rýžovým.
  • Místo párku můžete samozřejmě přidat kolečka klobásy nebo trochu na kostičky nakrájeného uzeného masa.
  • Brambory lze zaměnit za fazole, ideálně z konzervy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *