Třikrát sladké vafle

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Ve všední dny u nás doma už dlouhá léta sice snídáme ovoce s domácím řeckým jogurtem, na stole nesmí chybět ani domácí ovesno špaldové sušenky s brusinkami a také pečená křupavá granola, i přesto ale sladké snídaně ve stylu buchta s čajem nebo kafem zoufale nemám rád. Docela paradox, ne? No, abych byl upřímný, občas ještě ráno snesu kukuřičné lupínky nebo kaši z fermentovaných ovesných vloček, ta ovšem musí být s domácí zavařeninou. Nicméně o „nespěchavých“ víkendech, stejně jako třeba při hotelové snídani vždy zcela jistě dám přednost snídani na slano.

A tak když se doma jako dárek před nedávnem objevil vaflovač, moc šancí jsem mu nedával. Odhadoval jsem, že v kuchyni bude jen sporadickým hostem. Ale chyba lávky! Kouzlu vaflí jsme u nás propadli natolik, že vafle snídáme několikrát do měsíce.

Přesto, že jsem už jednu várku receptů na vafle loni na blog ukládal (byly to křupavé vafle a pohankové vafle, ale i slané sýrové vafle), hned několik dalších oblíbených receptů mám už zase v zásobě. Dnes jsou na řadě vafle sladké, slané si nechám zase napříště 🙂

Těmi prvními jsou celozrnné, méně sladké vafle z jemné pšeničné mouky, ve kterých velmi výrazně „hraje“ drcená sušená pomerančová kůra.

Celozrnné vafle s pomerančovou kůrou

Celozrnné vafle s pomerančovou kůrou

  • doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 100 g mléka
  • 2 vejce
  • 60 g rostlinného oleje
  • 120 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 lžíce drcené sušené pomerančové kůry
  • špetka soli

k podávání:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

postup:

Mléko ruční metlou rozšlehám ve větší misce s vejci a rostlinným olejem. Zvlášť smíchám celozrnnou hladkou pšeničnou mouku s kypřícím práškem, vanilinovým cukrem, pomerančovou kůrou a špetkou soli. Tuto sypkou směs pak ruční metlou postupně zašlehám do mléka s vejci a olejem.

Těsto nechám asi 10 minut odstát. Během té doby dobře rozpálím vaflovač, ve kterém pak postupně upeču vafle zlatavé barvy.

Ještě něco k tomu:

  • Všechny použité ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
  • Během pečení vaflí ukládám ty hotové na kuchyňskou mřížku, aby se z nich odpařila přebytečná vlhkost a byly křupavé. Upečené hotové vafle lze teplé udržet asi hodinu na roštu ve velmi mírně vyhřáté troubě, zhruba na 60 stupňů. 
  • Vaflovač musí být na počátku pečení každé várky vaflí vždy dobře rozehřátý, jinak se hotové vafle k němu mohou přilepit. Pokud je teflonová plocha vaflovače nepoškozená, vaflovač (kromě prvního použití) není třeba vymazávat. Těsta se do vaflovače snažím dávat jen tolik, aby po zaklopení nevyteklo. Během pečení se vaflovač snažím otvírat co možná nejméně. Po pečení vaflovač nečistím saponátem, ale teflonovou plochu jen vytírám papírovými utěrkami.

Další recept, jogurtové vafle patří u nás doma momentálně k těm nejoblíbenějším. Nádherně totiž křupou, a to jak díky do těsta přidané perlivé vodě a také slunečnicovým semínkům. Jsou to vafle dost tmavé, protože je v nich i med.

Křupavé jogurtové vafle se slunečnicí

Křupavé jogurtové vafle se slunečnicí

  • doba přípravy: asi 20 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 150 g hustého řeckého bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 10 g vanilinového cukru (polovina sáčku)
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce drcené citronové kůry
  • čtvrt lžičky soli
  • 40 g másla
  • 30 g medu
  • 50 g špaldové hladké mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • 80 g perlivé vody
  • 2 lžíce vyloupaných slunečnicových semínek

k podávání:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

postup:

Hustý řecký jogurt prošlehám ruční metlou v míse s vejcem, vanilinovým cukrem, mletou skořicí, citronovou kůrou a solí.

Máslo s medem nechám zvolna povolit do lehce tekuté konzistence a jen do mírně vlahé teploty (nejlépe to jde v mikrovlnné troubě, zapnuté na minimální příkon).

Hladkou i špaldovou mouku mouku smíchám s kukuřičným škrobem, kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou.

Do rozšlehané jogurtové směsi ruční metlou postupně naněkolikrát zašlehám střídavě moučnou směs a perlivou vodu. Potom do těsta zašlehám tekuté, ale jen mírně vlahé máslo s medem a nakonec i slunečnicová semínka. Těsto na vafle nechám chvíli odležet, během té doby dobře rozehřeju vaflovač. Vafle peču do sytě zlatové barvy.

Ještě něco k tomu:

  • Do těsta těchto vaflí používám opravdu hustý řecký bílý jogurt, případně zakysanou smetanu. Běžný jogurt je daleko řidší – pokud bych do těsta přidával ten, musel bych snížit množství perlivé vody.
  • Slunečnicová semínka lze zaměnit za dýňová, dobré je ve vaflích ale i semínko konopné.

A třetí dnešní vafle stojí hlavně na třech ingrediencích: na dobře zralých banánech, na ovesných vločkách, předem trochu opražených nasucho na pánvi a na troše kakaa.

Banánové špaldové vafle s ovesnými vločkami

Banánové špaldové vafle s ovesnými vločkami

  • doba přípravy: asi 20 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 40 g ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 1 středně velký zralejší banán
  • 1 vejce
  • 100 g mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 80 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička kakaa
  • 20 g vanilinového cukru
  • 20 g krupicového cukru
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce drcené sušené citronové kůry
  • špetka soli

k podávání:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

postup:

Ovesné vločky za stálého míchání nasucho opražím na pánvi, než se rozvoní, pak je nechám zchladnout.

Máslo nechám zvolna povolit do lehce tekuté konzistence a jen do mírně vlahé teploty (nejlépe to jde v mikrovlnné troubě, zapnuté na minimální příkon).

Oloupaný banán ve větší misce vidličkou dobře rozmačkám. Přidám vejce, mléko a rum a ruční metlou vše rozšlehám.

Špaldovou mouku dobře promíchám s kypřícím práškem, kakaem, oběma cukry, mletou skořicí, drcenou citronovou kůrou a solí.

Moučnou směs ruční metlou zašlehám do tekuté směsi, přidám i zchladlé opražené ovesné vločky a rozpuštěné, jen mírně vlahé máslo. Hotové těsto na vafle nechám asi 10 minut odležet.

Vafle postupně upeču v opravdu dobře rozehřátém vaflovači.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto na vafle by mělo být jen o něco málo hustější, než těsto na lívance. Pokud by bylo husté příliš, zašlehám do něj ještě trochu mléka.
  • V těchto vaflích mám kvůli jejich struktuře raději ty „obyčejné“ nerozmělněné ovesné vločky, ne ty jemné.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *