Těstoviny máme u nás doma moc rádi, na stole je míváme docela často. Já je ale mám v oblibě vedle samotné chuti ještě z jednoho důvodu: Příprava jídel z těstovin je velmi rychlá a přitom je můžete přichystat na nekonečně mnoho způsobů, počínaje samotnou volbou druhu těstovin přes výběr dalších, v receptu použitých surovin až po způsob přípravy.
Těstoviny, které vám dnes chci představit, budou gratinované, tedy zapékané se sýrem a také se směsí svěží zeleniny a žampiónů. I při přípravě tohoto receptu máte možnost improvizace, co hrdlo ráčí – ať už ve výběru těstovin, zeleniny, koření i použitého sýra. Uvidíte, že si tyto šťavnaté a chuťově pestré těstoviny stejně jako já také oblíbíte. 🙂
Gratinované těstoviny s žampiony, zeleninou a čedarem
- doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g těstovin větších tvarů (já jsem použil šneky ze semoliny)
- 1 cibule
- asi třetina pórku
- polovina kedlubnu
- 2 střední rajčata
- 1 menší žlutá paprika
- 150 g žampiónů
- 150 g čedaru
- 3 vejce
- 100 ml zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce čerstvých odrhnutých tymiánových lístků
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce másla
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- strouhanka
postup:
Cibuli nakrájím nadrobno, pórek, kedlubnu, rajčata a papriku na přibližně stejně velké nudličky, žampiony na silnější plátky. Sýr najemno nastrouhám. Těstoviny uvařím v hodně osolené vodě podle návodu, scedím a nechám trochu zchladnout, pak je smíchám s nakrájenou zeleninou, houbami, asi polovinou strouhaného sýra, odrhnutými lístky tymiánu, špetkou strouhaného muškátového oříšku, mletým černým pepřem a solí.
Máslem vymažu a strouhankou vysypám formu a připravenou směs do ní urovnám. Dám do trouby rozpálené na 200 stupňů rozehřát asi na 5 minut, pak rovnoměrně zaliju osolenou a dobře prošlehanou směsí mléka, zakysané smetany, dijonské hořčice a vajec a zapékám dalších 15 minut. Poté pokladu vločkami másla a zasypu zbylým sýrem a vrátím ještě na zhruba 10 minut do trouby.
Ještě něco k tomu:
- Pokud se místo čedaru rozhodnete použít jiný tvrdý sýr, sáhněte po nějakém pokud možno výraznější chuti, třeba po goudě.
- Pokud nemáte k dispozici čerstvý tymián, použijte sušený.