Syrové je takřka nepoživatelné, po kuchyňské úpravě prý božské

Hlavní jídla

 // 

Kuře na kdoulích a červené cibuli v římském hrnci - výběr surovin

Světle žluté plody, připomínající větší hrušky. V obchodem na ně prakticky nenarazíte. Přiznám bez mučení, že s kdoulemi v kuchyni jsem se ještě nikdy nesetkal. A tak – když jsem dvě kdoule dostal darem – jsem začal o tomto ovoci našich babiček hledat vše možné i nemožné na internetu. Co tedy s nimi? Vařit z nich kompot mně přišlo příliš fádní, a proto se v mé hlavě začal rodit recept na nějaké to jídlo s kdoulemi. Rozhodnuto bylo brzy: v lednici totiž čekala vykostěná kuřecí stehna. A tak se zrodilo moje kuře na kdoulích v římském hrnci. 🙂 A ohlas u stolu? Nečekaně skvělý! 🙂

Kuře na kdoulích a červené cibuli v římském hrnci

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut odležení masa + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 1 větší kdoule
  • 2 středně velké červené cibule
  • 50 g slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 citrón
  • 2 lžíce odrhnutých lístků čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce nahrubo nasekané natě hladkolisté petrželky
  • 200 ml medoviny
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Kuřecí stehenní řízky opláchnu a očistím, jejich vyšší části velmi zlehka naklepu a maso opepřím a osolím. Promíchám oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, odrhnuté lístky omytého rozmarýnu, nahrubo nasekanou petrželku, sojovou omáčku, olej, med a šťávu z citrónu. Vzniklou pastu rovnoměrně vetřu do připraveného masa a to uložím do lednice asi na hodinu marinovat.

Mezitím namočím římský hrnec asi na půl hodiny do studené vody. Omytou kdouli i se slupkou rozkrájím na asi centimetrové klínky a odstraním z nich jadřince. Oloupanou červenou cibuli nakrájím na hrubší půlkolečka, na drobné kostičky nakrájím slaninu. Vše vložím do namočeného římského hrnce, přidám namarinované maso a všechny ingredience v hrnci promíchám. Nakonec směs v římském hrnci zaliju medovinou, hrnec přiklopím a dám do studené trouby. Tu zapnu na 200 stupňů a peču asi 60 minut. 15 minut před koncem víko hrnce odklopím, přidám vločky másla a nechám dopéct odkryté.

Jako přílohu podávám šťouchané brambory nebo čerstvý domácí kváskový chléb.

Kuře na kdoulích a červené cibuli v římském hrnci

Ještě něco k tomu:

  • Kdoule jsou prý velice zdravé. Obsahují ne málo vitamínů B a C a také minerály – vápník, draslík, železo i zinek, pozitivně působí i na trávení.
  • Nemáte-li po ruce čerstvý rozmarýn, použijte sušený nebo ho nahraďte čerstvým tymiánem nebo oregánem.
  • Medovinu můžete nahradit třeba slivovicí trochu zředěnou vodou nebo jiným alkoholem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *