Tuhle polévku mám už navždy spojenou s mojí kamarádkou Hankou, jednou z těch nejbližších, které jsem v životě potkal. Odešla příliš brzy, už před patnácti lety. Často na ni vzpomínám, i nad touto báječnou polévkou, kterou Hanka dělávala a kterou jsem od ní převzal.
Je to jedna z českých verzí cibulačky. Hanka ji připravovala bez vína a nezapečenou, tedy bez sýra a toastu (ostatně sýrový toast si můžete udělat a k polévce podávat zvlášť). Ale zase do ní přidávala vajíčko uvařené natvrdo, které na závěr až do hotové polévky rozkrájela. Já tuhle polévku dělávám z trojí cibule, hlavně kvůli barvě. Ta tvoje cibulačka je vážně moc dobrá, Hanko!
Cibulová polévka s vejcem
- doba přípravy: asi 25 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 velké žluté cibule
- 1 velké červená cibule
- 2 zelené lahůdkové cibulky
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1200 ml hovězího vývaru
- půl lžičky tymiánu
- 1 lžička balzamikového octa
- špetka krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- sekaná nať hladkolisté petrželky
postup:
Oloupanou a na asi půlcentimetrová půlkolečka nakrájenou žlutou i červenou cibuli restuji na sádle ve větším hrnci asi 10 minut, občas zamíchám. Do sklovata orestovanou cibuli zasypu hladkou moukou, kterou za častého míchání restuji asi 5 minut. Přileju studený nebo jen mírně vlahý hovězí vývar a vše dobře prošlehám.
Polévku dobře opepřím, osolím, přidám sušený tymián a vařím ji asi 20 minut, občas ode dna zamíchám. Asi v polovině varu přidám očistěné a na kolečka nakrájené zelené lahůdkové cibulky.
Během varu polévky uvařím zvlášť vejce natvrdo, tedy 10 minut varu.
Hotovou polévku podle potřeby dopepřím, dosolím a přidám lžíci másla na zjemnění, oloupaná a na kostičky nakrájená vejce a lžičku balzamikového octa společně se špetkou krystalového cukru. Polévku dobře promíchám a v talířích podávám sypanou se sekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Pokud nemáte po ruce víc druhů cibule, polévku samozřejmě můžete připravit jen z cibule žluté nebo jen z červené.
- Pokud jste vegetariáni, místo sádla použijte jen máslo, vývar vezměte zeleninový.