Ta tvoje cibulačka je vážně moc dobrá, Hanko

Polévky Rychlé

 // 

Polevka-cibulova-s-vejcem 1

Tuhle polévku mám už navždy spojenou s mojí kamarádkou Hankou, jednou z těch nejbližších, které jsem v životě potkal. Odešla příliš brzy, už před patnácti lety. Často na ni vzpomínám, i nad touto báječnou polévkou, kterou Hanka dělávala a kterou jsem od ní převzal.

Je to jedna z českých verzí cibulačky. Hanka ji připravovala bez vína a nezapečenou, tedy bez sýra a toastu (ostatně sýrový toast si můžete udělat a k polévce podávat zvlášť). Ale zase do ní přidávala vajíčko uvařené natvrdo, které na závěr až do hotové polévky rozkrájela. Já tuhle polévku dělávám z trojí cibule, hlavně kvůli barvě. Ta tvoje cibulačka je vážně moc dobrá, Hanko!

 

Cibulová polévka s vejcem

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 velké žluté cibule
  • 1 velké červená cibule
  • 2 zelené lahůdkové cibulky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml hovězího vývaru
  • půl lžičky tymiánu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • špetka krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • sekaná nať hladkolisté petrželky

 

postup:

Oloupanou a na asi půlcentimetrová půlkolečka nakrájenou žlutou i červenou cibuli restuji na sádle ve větším hrnci asi 10 minut, občas zamíchám. Do sklovata orestovanou cibuli zasypu hladkou moukou, kterou za častého míchání restuji asi 5 minut. Přileju studený nebo jen mírně vlahý hovězí vývar a vše dobře prošlehám.

Polévku dobře opepřím, osolím, přidám sušený tymián a vařím ji asi 20 minut, občas ode dna zamíchám. Asi v polovině varu přidám očistěné a na kolečka nakrájené zelené lahůdkové cibulky.

Během varu polévky uvařím zvlášť vejce natvrdo, tedy 10 minut varu.

Hotovou polévku podle potřeby dopepřím, dosolím a přidám lžíci másla na zjemnění, oloupaná a na kostičky nakrájená vejce a lžičku balzamikového octa společně se špetkou krystalového cukru. Polévku dobře promíchám a v talířích podávám sypanou se sekanou natí hladkolisté petrželky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemáte po ruce víc druhů cibule, polévku samozřejmě můžete připravit jen z cibule žluté nebo jen z červené.
  • Pokud jste vegetariáni, místo sádla použijte jen máslo, vývar vezměte zeleninový.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *