Další z nekonečného seriálu těstovinových jídel. Těstoviny zapečené se žampiony, špenátem, sýrem, zakysanou smetanou, vejci a slaninou připravuji hlavně v zimních měsících, kdy dokážou dobře zahřát a přitom stále ještě přece jen patří mezi ona „lehčí“ jídla, po jejichž konzumaci nemáte pocit, že nezvládnete nic jiného, než aspoň na chvíli zavřít oči ve vodorovné poloze. 🙂
Podobně jaké většina jiných receptů i tyhle těstoviny jsou velmi rychlé. A ani tady se případné improvizaci, co se záměny jednotlivých ingrediencí týče, meze rozhodně nekladou. Mně osobně ale verze se žampiony, špenátem a slaninou vyhovuje nejvíc. Však také u nás doma tyto těstoviny nikdy nezbydou. 🙂
Těstoviny zapečené s žampiony, špenátem, sýrem, vejci a slaninou
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 400 g těstovin Maccheroni
- 250 g čerstvých zahradních žampionů
- 150 g goudy
- 100 g anglické slaniny
- 2 střední cibule
- 5 stroužků česneku
- 400 g mrazeného listového špenátu
- 250 ml zakysané smetany
- 5 vajec
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce nahrubo sekané čerstvé bazalky
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
na vymazání a vysypání formy:
- sádlo
- strouhanka
postup:
Na másle zpěním hruběji nakrájenou cibuli, přihodím kostičky anglické slaniny a asi půlcentimetrové plátky žampionů, za občasného míchání restuji asi 5 minut. Pak přidám očištěné, nahrubo posekané stroužky česneku a zpola rozmrazený špenát a dál restuji a občas zamíchám, dokud špenát není úplně povolený. Směs pak nechám zchladnout, mezitím podle návodu uvařím těstoviny a nechám je také trochu vychladnout. Připravím si zapékací mísu, kterou vymažu sádlem a vysypu strouhankou.
Do zchladlé směsi s houbami přisypu uvařené vychladlé těstoviny a nahrubo strouhaný sýr, strouhaný muškátový oříšek, sekanou bazalku, opepřím a osolím a řádně promíchám. Směs urovnám do připravené zapékací mísy a zaliju zakysanou smetanou, dobře prošlehanou s osolenými vejci. Dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů zapékat asi na půl hodiny.
Ještě něco k tomu:
- Maccheroni (rovné kratší duté těstoviny) pochopitelně můžete nahradit i jiným, středně velkým druhem těstovin, stejně tak goudu jiným tvrdým kvalitním sýrem.
- Místo mraženého listového špenátu lze použít čerstvý. Špenátový protlak je v případě tohoto receptu nevhodný.
- Tyto zapečené těstoviny podávám s rajčatovým salátem, který se k nim báječně hodí.
- Možná je i vegetariánská verze, tedy bez anglické slaniny.