Těstoviny, které nikdy nezbydou

Hlavní jídla

 // 

Těstoviny zapečené s žampiony, špenátem, sýrem, vejci a slaninou

Další z nekonečného seriálu těstovinových jídel. Těstoviny zapečené se žampiony, špenátem, sýrem, zakysanou smetanou, vejci a slaninou připravuji hlavně v zimních měsících, kdy dokážou dobře zahřát a přitom stále ještě přece jen patří mezi ona „lehčí“ jídla, po jejichž konzumaci nemáte pocit, že nezvládnete nic jiného, než aspoň na chvíli zavřít oči ve vodorovné poloze. 🙂

Podobně jaké většina jiných receptů i tyhle těstoviny jsou velmi rychlé. A ani tady se případné improvizaci, co se záměny jednotlivých ingrediencí týče, meze rozhodně nekladou. Mně osobně ale verze se žampiony, špenátem a slaninou vyhovuje nejvíc. Však také u nás doma tyto těstoviny nikdy nezbydou. 🙂

 

Těstoviny zapečené s žampiony, špenátem, sýrem, vejci a slaninou

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 400 g těstovin Maccheroni
  • 250 g čerstvých zahradních žampionů
  • 150 g goudy
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 g mrazeného listového špenátu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 5 vajec
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce nahrubo sekané čerstvé bazalky
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na vymazání a vysypání formy:

  • sádlo
  • strouhanka

 

postup:

Na másle zpěním hruběji nakrájenou cibuli, přihodím kostičky anglické slaniny a asi půlcentimetrové plátky žampionů, za občasného míchání restuji asi 5 minut. Pak přidám očištěné, nahrubo posekané stroužky česneku a zpola rozmrazený špenát a dál restuji a občas zamíchám, dokud špenát není úplně povolený. Směs pak nechám zchladnout, mezitím podle návodu uvařím těstoviny a nechám je také trochu vychladnout. Připravím si zapékací mísu, kterou vymažu sádlem a vysypu strouhankou.

Do zchladlé směsi s houbami přisypu uvařené vychladlé těstoviny a nahrubo strouhaný sýr, strouhaný muškátový oříšek, sekanou bazalku, opepřím a osolím a řádně promíchám. Směs urovnám do připravené zapékací mísy a zaliju zakysanou smetanou, dobře prošlehanou s osolenými vejci. Dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů zapékat asi na půl hodiny.

 

Ještě něco k tomu:

  • Maccheroni (rovné kratší duté těstoviny) pochopitelně můžete nahradit i jiným, středně velkým druhem těstovin, stejně tak goudu jiným tvrdým kvalitním sýrem.
  • Místo mraženého listového špenátu lze použít čerstvý. Špenátový protlak je v případě tohoto receptu nevhodný.
  • Tyto zapečené těstoviny podávám s rajčatovým salátem, který se k nim báječně hodí.
  • Možná je i vegetariánská verze, tedy bez anglické slaniny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *