Tvarohový drobenkový koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Že k méně či více podobnému výsledku se dá dobrat rozličnými způsoby, to u plotny platí dvojnásob. Ten dnešní koláč je podobný tomu, jehož recept jsem si sem ukládal zkraje letošního roku – jde o takzvaný švédský sypaný tvarohový koláč, někdy nazývaný i jako drobenkový.

Oba recepty se ale liší docela zásadně v mnohém: Těsto toho předchozího koláče bylo z polohrubé, ale to dnešní je z hladké mouky a je v něm tentokrát méně cukru, ale zase vejce. Předešlý koláč měl vajíčka naopak v tvarohové náplni, u toho dnešního je v tvarohu jen kukuřičný škrob, ale také hustý jogurt řeckého typu. Velký rozdíl je i v tuku: V dnešním sypaném tvarohovém koláči je másla jen čtvrtina.

Tohle všechno ale není zas až tak podstatné, nejdůležitější je samozřejmě chuť 🙂 A ta je i u dnešní podoby nepříliš běžného drobenkového alias švédského sypaného tvarohového koláče opravdu báječná. Aspoň u nás doma tedy měl tenhle křehký a přitom šťavnatý, lákavě voňavý koláč velký úspěch. Úžasná je v tvarohové náplni nahrubo drcená sušená pomerančová kůra, která z tvarohu nasaje vlhkost a zahraje si v chuti koláče opravdu skvostně!

Tvarohový drobenkový koláč s pomerančovou kůrou

Tvarohový drobenkový koláč s pomerančovou kůrou

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

na drobenku:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • půl balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 50 g rostlinného oleje
  • 1 vejce

na náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 120 g hustého bílého řeckého jogurtu
  • 50 g mléka
  • 2 lžíce drcené sušené pomerančové kůry
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

na posypání koláče před pečením:

  • 1 vanilinový cukr

na vymazání formy:

  • máslo

postup:

Nejdřív nechám rozehřát troubu na 180 stupňů a připravím těsto, či spíše drobenku. Ve větší míse smíchám hladkou mouku, krupicový cukr, kypřící prášek do pečiva a špetku soli. Přidám změklé máslo, rostlinný olej a vejce a nejdřív nožem, pak konečky prstů vypracuji drobenku.

V druhé míse nejprve promíchám vidličkou plnotučný tvaroh s hustým bílým řeckým jogurtem a mlékem. Ve zvláštní misce dobře promíchám pomerančovou kůru s krupicovým i vanilinovým cukrem a kukuřičným škrobem. Směs přisypu k té tvarohové a vše velmi dobře vidličkou opět promíchám.

Menší formu vymažu velmi silnou vrstvou másla a nejprve do ní urovnám a mírně utlačím o něco víc než polovinu drobenky. Na ní velmi opatrně rozetřu tvarohovou směs a tu pak rovnoměrně posypu zbytkem drobenky. Povrch koláče posypu druhým vanilinovým cukrem.

Koláč dám péct do rozehřáté trouby asi na 40 až 45 minut, povrch upečeného koláče by měl být velmi mírně zlatavý.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na pekáček o rozměru asi 25 krát 20 centimetrů. V keramickém pekáčku se koláč může péct o něco déle.
  • Přesné množství mléka je závislé na tom, jak moc je tuhý nebo řídký tvaroh. Hotová tvarohová náplň by měla jít na drobenkové těsto dobře rozetřít, neměla by ale být tekutá. Pokud namísto hustého řeckého jogurtu použiji obyčejný bílý, pak už většinou mléko do tvarohové náplně nepřidávám.
  • Do koláče se dá samozřejmě použít i pomerančová kůra kandovaná.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *