Ty nejlepší kynuté buchty

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Kynuté buchty s povidly

O tradičních kynutých buchtách se říká, že jsou jedním z prubířských kamenů každé hospodyně. Já si to ale úplně nemyslím, až tak moc těžkého na jejich přípravě totiž není. Chce to jen dodržet ten správný postup, nespěchat a mít trpělivost při kynutí těsta. A pak ještě mít na kynuté buchty opravdu dobrý, osvědčený recept. 🙂

Sám jsem po těch úplně nejlepších českých kynutých domácích buchtách docela dost dlouho pátral. Probíral jsem se mojí letitou, docela velkou krabicí s všemožně vystřiženými nebo opsanými recepty, listoval v tlustém sešitu, zděděném po jedné z babiček, porovnával rozpisy ve všech možných kuchařkách a také samozřejmě hledal na internetu, včetně pročítání zkušeností, vyměňovaných ve čtenářských diskuzích. Nakonec jsem dospěl k následujícímu, dle mého pohledu ideálnímu receptu, který měl u nás doma ten největší ohlas, a který nejvíc vyhovuje mojí představě těch skutečně „pravých“ Honzových buchet. 🙂

 

Kynuté buchty s povidly

  • doba přípravy: asi 45 minut + celkem asi 150 minut kynutí + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: středně obtížné
  • 18 kusů

 

suroviny:

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 až 250 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g másla
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

 

  • na náplň:
  • 300 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 3 roztlučené hřebíčky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce strouhaného perníku

 

na vymazání pekáče a potření buchet před pečením:

  • asi 90 g másla

 

na potření upečených buchet:

  • asi 50 g másla
  • 1 lžíce rumu

 

k podávání:

  • moučkový cukr na posypání

 

postup:

Do středně velké nádoby rozdrobím čerstvé droždí, přidám lžíci krupicového cukru, lžíci mouky a asi polovinu receptového množství vlažného mléka, vše dobře rozmíchám a pod utěrkou nechám stát asi 15 minut, než kvásek vzejde.

Zbylou mouku a zbylý krupicový cukr prosiju, přidám vanilinový cukr, nastrouhanou kůru z důkladně omytého bio citrónu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, špetku soli, ve zbylém vlažném mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a také vzešlý kvásek. V robotu hnětu si 5 až 10 minut, dokud těsto není kompaktní, hladké a příliš se nelepí. Pod utěrkou nechám kynout asi 90 minut, těsto by mělo svůj objem zdvojnásobit.

Mezitím si připravím náplň do buchet. Povidla rozmíchám se lžící rumu, lžící citrónové šťávy a do jemna v hmoždíři utlučenými hřebíčky. Pokud by náplň byla příliš řídká a roztékala se, přidám asi lžíci jemně nastrouhaného perníku.

Velký pekáč (zhruba 25 x 40 centimetrů) vymažu máslem, zbylé máslo použiju na postupné potírání jednotlivých buchet po jejich naplnění.

Vykynuté těsto dám na hladkou moukou lehce poprášený vál a vyválím asi centimetr silnou, pokud možno hranatou placku. Tu rádýlkem rozdělím na osmnáct stejně velkých čtverců. Pak začnu jednu po druhé plnit a tvarovat buchty: Do středu každého čtverce těsta, který ještě trochu rukou roztáhnu, dám zhruba stejnou část připravené povidlové náplně a těsto pečlivě zabalím do zakulaceného ranečku, potřu jej máslem a rovnoměrně ukládám do vymazaného pekáče, s rozestupem necelého centimetru. Když mám hotovo, buchty nechám ještě asi 40 až 60 minut kynout. Nakonec zbytek másla na potření buchet před pečením znovu do vlaha rozehřeju a nakynuté buchty jím potřu.

Buchty peču v troubě, předehřáté na 190 stupňů, po 5 minutách teplotu snížím na 170 stupňů a peču dalších 35 až 40 minut do zlatavě hněda. Po vyndání z trouby horké buchty hned potřu rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem. Buchty nechám vychladnout v pekáči. Před podáváním hotové buchty pocukruju.

 

Ještě něco k tomu:

  • Na plnění, tvarování a dobrém uzavírání buchet, tak aby náplň nemohla při pečení vytéct, si dejte záležet, chce to jen trochu pečlivosti a zručnosti. Rozhodně ale při tom moc neotálejte: Než dojdete k poslední buchtě, ty první vám v pekáči začnou docela rychle kynout a jde o to, abyste všechny buchty měli pokud možno stejně velké. Proto je i důležité mít trpělivost s druhým kynutím vytvarovaných buchet v pekáči, před tím, než je dáte do trouby. Počkejte, než vám ty naposled vytvarované buchty v pekáči dokynou do velikosti těch prvních.
  • Pozor je třeba dát na to, aby rozpuštěné máslo bylo skutečně jen vlahé, ne úplně horké, jinak by zabilo kvasnice. Když vám naopak máslo během přípravy buchet trochu zatuhne, není nic lehčího, než ho znovu nechat trochu povolit třeba v mikrovlnné troubě.
  • Perník na zahuštění povidlové náplně lze nahradit například drcenými dětskými piškoty.
  • Bílky, které při pečení buchet nepotřebujete, můžete uschovat do mrazáku. Až se vám shromáždí dostatečné množství, upečte si z nich výborný biskupský chlebíček podle receptu, který najdete zde.
  • Pokud chcete své milé obzvláště rozmlsat, buchty připravte s více náplněmi. S povidlovou prostřídejte i tvarohovou nebo makovou. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *