Pokud jste náhodou ještě nejedli pečenou papriku (a to nemyslím tu plněnou mletým masem, kde hodně rozměklá paprika tvoří víceméně jen chuťově nevýrazný obal), rozhodně to musíte co nejdřív napravit. Chuť pečených paprik se s těmi čerstvými prakticky nedá srovnávat a ve spojení s měkkým sýrem, černými olivami, čerstvými bylinkami a olivovým olejem je přímo úžasná! A pokud přidáte domácí světlý chléb a sklenku vína, skvělá letní lehká večeře je tady. Vykouzlit přitom můžete použitím různých druhů sýra a bylinek desítky variant, z nichž každá bude zcela jiná, originální a přitom neméně povedená.
Pečené papriky plněné sýrem a olivami
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 60 minut odležení paprik + asi 25 až 35 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 6 větších paprik
- 150 g balkánského sýra
- 150 g sýra s modrou plísní
- 150 g měkkého tvarohu
- 150 g černých vypeckovaných oliv
- 1 malá červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
- 1 lžíce nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
- asi 10 lžic olivového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Omyté papriky podélně rozpůlím, odstraním jadřince se stopkami a papriky natěsno naskládám do pekáčku, vytřeného jednou lžící olivového oleje. Vnitřky paprik osolím, okořením čerstvě namletým černým pepřem a pokapu je dalšími asi třemi lžícemi olivového oleje. Pokud mám čas, takto připravené papriky nechám asi hodinu odležet.
Mezitím připravím náplň paprik. Do větší misky rozdrobím sýry, přidám měkký tvaroh, odrhnuté lístky tymiánu, nahrubo nasekanou hladkolistou petrželku, oloupanou a najemno nasekanou červenou cibuli, oloupané a s trochou soli utřené stroužky česneku, vypeckované černé olivy, asi čtyři lžíce olivového oleje a čerstvě mletý černý pepř. V případě potřeby dosolím.
Připravenou náplň rovnoměrně rozdělím a urovnám do odležených paprik a pokapu je zbytkem olivového oleje. Dám do trouby, vyhřáté na 200 stupňů a peču asi 25 až 35 minut, dokud sýr v paprikách nezačne zlátnout. Na posledních asi 5 minut zapnu funkci gril.
Podávám s čerstvým domácím světlým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Nejvhodnější pro pečení jsou silnostěnné papriky červené, případně žluté barvy, použít můžete i tenkostěnné zeleninové nepálivé papriky, případně kapie. Naopak nejméně vhodné na pečení jsou papriky tmavě zelené.
- Co se sýrů týče, vaší fantazii se meze nekladou. Ideální je ale použití měkkých sýrů typu feta nebo balkánský, tvaroh v náplni paprik není nezbytný. Zkusit ale můžete i kozí sýr nebo sýr zrající.
- Se solením náplně buďte opatrní, zvlášť některé typy měkkých sýrů bývají velmi slané.
- S bylinkami můžete experimentovat podle své chuti a toho, které z nich zrovna máte po ruce čerstvé. Místo tymiánu je třeba dobré oregano nebo bazalka, místo petrželky můžete použít libeček. V případě nouze vezměte bylinky sušené.
- Olivy se daleko lépe hodí černé, zelené použijte jen pokud není zbytí. A bez oliv tohle jídlo zdaleka není tím, čím má být.