Velikonoční beránek a jak ho dostat z formy

Moučníky a dezerty Sezónní

 // 

Aktualizováno

velikonocni_beranek

Velikonoce jsem dlouho rád neměl. Podepsala se na tom hlavně moje dětská léta a nařízení povinného, z mého tehdejšího pohledu potupného obcházení a zpívaného koledování u všech možných sousedů a jejich holčiček. Prý co by tomu jen známí řekli, kdybych tam s pomlázkou v ruce a s velikonoční rýmovačkou nepřišel…

Čas to ale všechno spravil 🙂 Dnes už mám Velikonoce moc rád. Nejenže jsou pro mne jakýmsi definitivním potvrzením nástupu jara, ale hodně si potrpím i na zvyky a tradice, které se k Velikonocům vážou. Dokonce bych si troufnul říct, že s přibývajícím věkem u mě Velikonoce dokonce předstihly, co se obliby týče, i Vánoce.

Pochopitelně, že Velikonoce se i u nás doma docela zásadně podepisují také na dění v kuchyni 🙂 Nesmí hlavně chybět velikonoční nádivka, plná čerstvě nasbíraných kopřiv, na mém blogu najdete ale i recepty na velikonoční mazanec nebo velikonoční jidáše. A i letos nejspíš přijde ke slovu i vajíčková pomazánka, vajíčkový salát nebo vaječná tlačenka 🙂

Dnes k tomu všemu připojuji jeden z osvědčených receptů na velikonočního beránka. Mám radost, že i toho letošního se mně z formy vyklopit podařilo, ale zdaleka ne vždy tomu tak bylo. Párkrát se beránkovi utrhla hlavička, už jsme ho také z formy vyjídali lžičkou 🙂 A proto přidávám i pár lety posbíraných tipů, jak beránka bez úhony z formy dostat.

Velikonoční šlehačkový beránek

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 60 minut namáčení rozinek + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 35 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 vejce
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 4 g kypřícího prášku do pečiva (1 lžička)
  • 50 g rozinek
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli

na namočení rozinek:

  • rum

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Aspoň hodinu předem rozinky neprve v cedníku proliji vařící vodou a potom je namočím do trochy rumu. Obě části formy na beránka důkladně vymažu tenčí vrstvou másla a vysypu hrubou moukou. A připravím si i hladkou mouku, kterou prosiji společně s kypřícím práškem do pečiva.

Troubu nechám předehřát na 175 stupňů. Máslo a krupicový i vanilinový cukr ušlehám v míse ručním mixérem do husté, světlé a hladké pěny. Do ní pak dobře zašlehám nejdřív vejce se špetkou soli a kůrou, ostrouhanou z omytého bio citronu a potom po částech a střídavě smetanu a mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta už ručně vmíchám scezené a okapané rozinky.

Těsto urovnám do spodní části připravené vymazané a vysypané formy, zakryji víkem a dám péct do přehřáté trouby na 50 až 60 minut.

Zda je beránek dobře upečený, vyzkouším pomocí špejle, lehce před tím opatrně a jen trochu nadzvednu víko formy. Upečeného beránka vyndám z formy (víc k tomu dále) a nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.

Před podáváním beránka sypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedený recept je na beránka v malé formě (keramické, dvojdílné s víkem) o délce asi 20 centimetrů. Pokud máte formu větší, navyšte úměrně k tomu množství všech surovin.
  • Smetanu ke šlehání si z lednice vyndejte předem, měla by mít pokojovou teplotu.
  • Místo rozinek můžete do těsta přidat trochu drobněji rozlámané hořké čokolády, Vychladlého beránka můžete také polít čokoladovou polevou.
  • Dvojdílnou formu na beránka plním jen do výšky spodní části formy, jinak by při pečení z formy těsto vyteklo. (Pokud máte jen jednodílnou formu, plňte ji těstem jen zhruba do dvou třetin.) I tak raději přiklopenou formu dávám do trouby péct pro jistotu na plechu, vyloženém pečícím papírem.
  • Pro to, aby se mně beránka nakonec podařilo dobře vyklepnout z formy, se mně osvědčilo několik léty posbíraných rad a tipů:
    • keramickou formu (u dvojdílné obě části) před vymazáním asi na hodinu namočím do studené vody (potom formu samozřejmě důkladně osuším)
    • formu (u dvojdílné obě části) velmi důkladně a stejnoměrnou vrstvou másla vymažu (vrstva másla by ale neměla být silná, na beránkovi by nebyly vidět drobnější záhyby) a také dobře vysypu hrubou moukou (nebo mletými ořechy, kokosovou moučkou nebo strouhankou); máslo k vymazání by nemělo být tekuté, ale jen měkké
    • po upečení beránka ve dvojdílné formě nejdříve přes horní díl přeložím celkem asi na 5 minut utěrku, namočenou ve studené vodě a vyždímanou; asi dvakrát ji během toho znovu ve studené vodě vymáchám a vyždímu
    • u dvoudílné formy nejdříve sundám horní část, pokud to dobře nejde, pomohu si tupým nožem
    • po odklopení víka dvoudílné formy nechám spodní část s beránkem na kuchyňské mřížce, ideálně v trochu chladnější místnosti asi 15 až 30 minut zchladnout
    • při vyklápěním beránka ze spodní části formy, stejně jako i u formy jednodílné si opět pomohu tupým nožem, kterým velmi opatrně uvolním těsto od krajů formy
    • vyklopeného beránka nechávám vychladnout na kuchyňské mřížce, k talíři nebo míse by se přilepil

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *