Kopřivy nad zlato

Hlavní jídla Sezónní

 // 

Kopřivy

První výhonky mladých kopřiv se v některých letech – podle toho, na jaký čas zrovna vyjdou Velikonoce a také jaké je počasí – stávají úzkým artiklem. Do velikonoční nádivky totiž prostě patří! 🙂 Jistě, občas se stane, že Velikonoce jsou už v březnu, ani psa by ven nevyhnal a po kopřivách ještě ani památky. To pak přijdou ke slovu nejrůznější zelené náhražky kopřiv, ale upřímně: Není to ono. O tom, že právě kopřivy jsou na nádivce to nejzdravější, ani nemluvě.

Letos u nás venkově kopřivy vykoukly jen pár dnů před Velikonocemi a tak ta pravá nádivka na svátečním stole mohla být. 🙂 I u nás doma ji máme moc rádi, každoročně se jí u nás peče veliký hluboký plech a to, co se nesní, putuje do mrazáku.

Receptů na velikonoční nádivku je celá řada a i já jsem jich vyzkoušel docela dost. Stále se ale vracím k tomu, který dnes připojuji. Nádivka podle něj upečená je opravdu skvělá!

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

suroviny:

  • velká mísa mladých listů kopřivy
  • 2 velké hrsti polníčku
  • asi třetina bílé části pórku
  • 4 lžíce sekané nati petržele
  • 4 lžíce sekané pažitky
  • 8 starších rohlíků
  • 400 g anglické slaniny
  • 500 ml mléka
  • 8 vajec
  • dvě špetky mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáče:

  • sádlo
  • strouhanka

postup:

Lístky čerstvě nasbíraných kopřiv otrhám od stonků, dobře propláchnu, spařím horkou vodou a nechám okapat. Zbývající vodu z nich vymačkám a dám je do veliké mísy. Přidám na kostičky nakrájené starší rohlíky i anglickou slaninu, na kostičky nakrájený pórek, nahrubo posekaný polníček, pažitku i petrželovou nať, muškátový květ, mletý černý pepř a sůl. Vše zaliju v mléce rozkvedlanými žloutky, dobře promíchám a nechám asi čtvrt hodiny odstát, než se mléko do pečiva vsákne. Mezi tím ušlehám bílky, které pak do směsi v míse zlehka vmíchám.

Velký pekáč nebo hluboký plech vymažu sádlem a vysypu strouhankou a urovnám do něj těsto nádivky. Peču v troubě, předem vyhřáté na 180 stupňů, dozlatova. Trvá to asi 40 minut.

Podávám s kyselou okurkou, nakládanou červenou řepou nebo třeba salátem z kysaného zelí.

Velikonoční nádivka

Ještě něco k tomu:

  • Kopřivy do nádivky používám zásadně jen mladé, ideálně jen vrchní lístky, stonky vyhazuji. V letech, kdy jsou Velikonoce příliš brzy a kopřivy ještě nerostou, je nahrazuji čerstvým špenátem.
  • Čerstvou pažitku i petrželku můžete nahradit sušenou, máte-li rádi libeček, můžete do nádivky přidat i ten. Nemáte-li polníček, použijte třeba trochu rukoly nebo baby špenátu. 🙂
  • Místo anglické slaniny můžete do velikonoční nádivky použít uzený bůček nebo uzenou krkovici. Anglická slanina je ale podle mého názoru nejlepší. J:-) Pokud máte maso do nádivky hodně libové, asi v polovině pečení na nádivku rovnoměrně rozprostřete vločky z jedné, dvou lžic sádla, abyste ji neměli příliš suchou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *