Kopřivy nad zlato

Hlavní jídla Sezónní

 // 

Aktualizováno

Kopřivy

První výhonky mladých kopřiv se v některých letech – podle toho, na jaký čas zrovna vyjdou Velikonoce a také jaké je počasí – stávají úzkým artiklem. Do velikonoční nádivky totiž prostě patří! 🙂 Jistě, občas se stane, že Velikonoce jsou už v březnu, ani psa by ven nevyhnal a po kopřivách ještě ani památky. To pak přijdou ke slovu nejrůznější zelené náhražky kopřiv, ale upřímně: Není to ono. O tom, že právě kopřivy jsou na nádivce to nejzdravější, ani nemluvě.

Letos u nás venkově kopřivy vykoukly jen pár dnů před Velikonocemi a tak ta pravá nádivka na svátečním stole mohla být 🙂 I u nás doma ji máme moc rádi, každoročně se jí u nás peče veliký hluboký plech a to, co se nesní, putuje do mrazáku.

Receptů na velikonoční nádivku je celá řada a i já jsem jich vyzkoušel docela dost. Stále se ale vracím k tomu, který dnes připojuji. Nádivka podle něj upečená je opravdu skvělá!

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

  • doba přípravy: asi 45 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: asi 8

suroviny:

  • velká mísa mladých listů kopřivy
  • 2 velké hrsti polníčku
  • asi třetina bílé části pórku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 4 lžíce sekané nati petržele
  • 4 lžíce sekané pažitky
  • 2 stroužky česneku
  • 8 starších rohlíků
  • 400 g anglické slaniny
  • 500 ml mléka
  • 8 vajec
  • dvě špetky mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáče:

  • sádlo
  • strouhanka

postup:

Troubu dám rozehřát na 150 stupňů. Starší rohlíky nakrájím na středně velké kostičky a na plechu je dám do rozehřáté trouby asi na 10 minut nasucho trochu opéct, během té doby jednou, dvakrát promíchám. Opečené kostičky rohlíků nechám zchladnout.

Lístky čerstvě nasbíraných kopřiv otrhám od stonků, dobře propláchnu, spařím horkou vodou a nechám dobře okapat. Zbývající vodu z nich trochu vymačkám.

V dostatečně velkém kastrole nebo širokém hrnci (mělo by se tam vejít všechna hmota na nádivku) nejdříve za občasného míchání trochu orestuji na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidám omytý, osušený a velmi drobně nakrájený pórek, restuji asi dalších 5 minut, občas zamíchám. Pak přihodím oloupané a velmi drobně nasekané stroužky česneku. Nechám zchladnout.

Ke zchladlé orestované slanině s pórkem a česnekem přidám nahrubo posekané stapřené kopřivy, polníček, oregano, pažitku i petrželovou nať, muškátový květ, mletý černý pepř a sůl, vše dobře promíchám. Pak směs zaliju v mléce rozkvedlanými žloutky a znovu dobře promíchám. Přihodím asi dvě třetiny nasucho opečených kostiček rohlíků, zlehka promíchám a nechám asi čtvrt hodiny odstát, než se mléko do pečiva vsákne. Mezi tím ušlehám bílky do pevného sněhu.

Do odstáté směsi zlehka vmíchám ušlehaný sníh a nakonec zbylé kostičky nasucho opečených rohlíků.

Velký pekáč nebo hluboký plech vymažu sádlem a vysypu strouhankou a urovnám do něj těsto nádivky. Peču v troubě, předem vyhřáté na 180 stupňů, dozlatova. Trvá to asi 40 až 50 minut.

Podávám s kyselou okurkou, nakládanou červenou řepou nebo třeba salátem z kysaného zelí.

Velikonoční nádivka

Ještě něco k tomu:

  • Kopřivy do nádivky používám zásadně jen mladé, ideálně jen vrchní lístky, stonky vyhazuji. V letech, kdy jsou Velikonoce příliš brzy a kopřivy ještě nerostou, je nahrazuji čerstvým špenátem.
  • Čerstvou pažitku i petrželku můžete nahradit sušenou, máte-li rádi libeček, můžete do nádivky přidat i ten. Nemáte-li polníček, použijte třeba trochu rukoly nebo baby špenátu. 🙂
  • Místo anglické slaniny můžete do velikonoční nádivky použít uzený bůček nebo uzenou krkovici. Anglická slanina je ale podle mého názoru nejlepší. 🙂 Pokud máte maso do nádivky hodně libové, asi v polovině pečení na nádivku rovnoměrně rozprostřete vločky z jedné, dvou lžic sádla, abyste ji neměli příliš suchou.
  • Místo starších rohlíků můžete nádivku udělat i ze starší chlebíčkové veky, případně světlého pšeničného chleba.
  • Do nádivky můžete spotřebovat i zbylé bílky, které třeba máte uložené v mrazáku a které přidáte k receptovému počtu vajec.
  • Velmi dobré jsou v nádivce i předem namočené a povařené sušené houby. Přidat se do nádivky dá i kousek nahrubo nastrouhaného tvrdšího sýra. Zase jinou obměnou je přidání měkkého tvarohu (klidně celou kostku), který předem rozmíchám se žloutky, z bílků ušlehám sníh.
  • Někdy také nádivku podávám v polovičních porcích, doplněných bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *