Kysané zelí u nás doma milujeme, proto každoročně ve spíži nechybí soudek s naším domácím. Rádi máme ale i brambory a neméně i uzené maso. Možných kombinací z této trojice se nabízí celá řada, netřeba napovídat.
Co ale když chcete zkusit zase něco jiného? Právě proto mě napadlo jako přílohu k uzenému udělat ze zelí a brambor placičky. A aby byly přece jen trochu dietnější a také méně pracné, upéct je v troubě. Vyšlo to náramně! Křupavé, voňavé, moc dobré. I samotné, bez masa. Na své si tak mohou přijít i vegetariáni.
Zelné placičky
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 200 g kysaného zelí
- 200 g brambor
- 4 lžíce hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 menší cibule
- 1 palice česneku
- 6 lžic rostlinného oleje (polovina do těsta, polovina na pokapání placiček)
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce majoránky
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Oloupané brambory nastrouhám do mísy na středně jemném struhadle (na tom, co se obvykle strouhá sýr). Do nastrouhaných brambor vmíchám lžičku soli a nechám je chvíli stát, aby brambory pustily vodu.
Mezitím v rukách co možná nejvíc vyždímám kysané zelí a drobněji nakrájím. Drobně nakrájím i oloupanou cibuli, připravím si oloupané stroužky česneku.
Z brambor sliji odstátou vodu. Přidám pokrájené kysané zelí i cibuli, prolisovaný česnek a vejce a dobře promíchám. Pak přidám hrubou mouku, bramborový škrob, dále polovinu, tedy 3 lžíce rostlinného oleje, celý i drcený kmín, majoránku, sušený libeček, sladkou papriku a mletý černý pepř a těsto velmi dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím.
Na plech, vyložený pečícím papírem těsto rovnoměrně rozdělím na osm hromádek, které lžicí urovnám do tvaru placiček. Každou placičku velmi lehce pokapu rostlinným olejem. Dám do trouby, předehřáté na 200 stupňů. Placičky peču 40 minut, po půlhodině je otočím a také z druhé strany jen trochu pokapu olejem.
Podávám jako přílohu hlavně k uzenému masu.
Ještě něco k tomu:
- S přidáváním soli do těsta buďte opatrní, kysané zelí bývá samo o sobě dost slané.
- Z placiček budete mít hlavní chod, pokud do těsta přidáte dvě hrsti nahrubo posekaných škvarků. Vyzkoušet můžete i placičky s kouskem uzeniny.
- Neváhejte a kysané zelí si udělejte domácí 🙂