Tak, jako má prakticky každé jídlo svůj příběh, má příběh i tato sýrová polévka. Tedy polévka ze sýra s modrou plísní. Poprvé jsem se s ní setkal v devadesátých letech v Budapešti, kde nám ji na stůl přinesli v jakémsi hotelu. Její intenzivní, plná a nezaměnitelná chuť i vůně si mě okamžitě získaly natolik, že hned po návratu domů jsem začal hledat ten správný recept na ni. Po několika pokusech se povedlo a časem jsem tuto polévku ještě doplnil trochou čerstvého hlávkového zelí a mrkve, což k ní alespoň podle mé chuti báječně sedne.
V menších obměnách, spočívajících hlavně v přidané zelenině, polévku z plísňového sýra připravuji poměrně často. Všechny suroviny k ní doma nejspíš bez problémů najdete i vy. A proto doporučuji: Určitě se do ní co nejdříve pusťte!
Sýrová polévka se zelím a mrkví
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 lžíce másla
- 1 středně velká cibule
- 100 g Nivy
- 2 lžíce hladké mouky
- 1000 ml drůbežího vývaru
- 2 hrsti jemně pokrájeného bílého zelí
- 1 středně velká mrkev
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce nahrubo nasekaných lístků čerstvé bazalky
- 200 ml smetany na vaření
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pár lístků čerstvé bazalky
postup:
Na másle zpěním oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Na ni rozdrobím plísňový sýr, který za stálého míchání nechám rozpustit. Rozpuštěný sýr zasypu hladkou moukou a intenzivně znovu míchám, asi 2 až 3 minuty. Potom vše zaliju drůbežím vývarem a metličkou dobře prošlehám. Přidám nahrubo nasekané lístky čerstvé bazalky, bobkové listy, osolím, opepřím a přivedu k varu. Vařím asi 20 minut.
Zhruba v polovině varu přidám očištěné, tvrdých košťálů zbavené a jemně pokrájené bílé zelí a půlkolečka očištěné mrkve. V závěru varu přileju smetanu na vaření, nechám prohřát, ale už nevařím. Na závěr z polévky vyndám bobkové listy.
Hotovou polévku v talířích ozdobím lístky čerstvé bazalky.
Ještě něco k tomu:
- Nivu můžete nahradit prakticky jakýmkoli jiným sýrem s modrou plísní.
- Použít můžete i jinou zeleninu. Dobrá do této polévky je zvlášť také růžičková kapusta, pórek, zelený hrášek nebo fazolky, řapíkatý celer. Podávat ji ale lze i bez zeleniny, s polévkovými knedlíčky nebo s osmaženou houskou.
- Při solení polévky nezapomeňte, že plísňový sýr bývá dost slaný.
- Nemáte-li čerstvou bazalku, použijte jednu rovnou lžíci sušené.