Vzpomínka na Budapešť

Polévky Vegetariánská

 // 

Sýrová polévka se zelím a mrkví

Tak, jako má prakticky každé jídlo svůj příběh, má příběh i tato sýrová polévka. Tedy polévka ze sýra s modrou plísní. Poprvé jsem se s ní setkal v devadesátých letech v Budapešti, kde nám ji na stůl přinesli v jakémsi hotelu. Její intenzivní, plná a nezaměnitelná chuť i vůně si mě okamžitě získaly natolik, že hned po návratu domů jsem začal hledat ten správný recept na ni. Po několika pokusech se povedlo a časem jsem tuto polévku ještě doplnil trochou čerstvého hlávkového zelí a mrkve, což k ní alespoň podle mé chuti báječně sedne.

V menších obměnách, spočívajících hlavně v přidané zelenině, polévku z plísňového sýra připravuji poměrně často. Všechny suroviny k ní doma nejspíš bez problémů najdete i vy. A proto doporučuji: Určitě se do ní co nejdříve pusťte!

 

Sýrová polévka se zelím a mrkví

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 100 g Nivy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1000 ml drůbežího vývaru
  • 2 hrsti jemně pokrájeného bílého zelí
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných lístků čerstvé bazalky
  • 200 ml smetany na vaření
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • pár lístků čerstvé bazalky

 

postup:

Na másle zpěním oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Na ni rozdrobím plísňový sýr, který za stálého míchání nechám rozpustit. Rozpuštěný sýr zasypu hladkou moukou a intenzivně znovu míchám, asi 2 až 3 minuty. Potom vše zaliju drůbežím vývarem a metličkou dobře prošlehám. Přidám nahrubo nasekané lístky čerstvé bazalky, bobkové listy, osolím, opepřím a přivedu k varu. Vařím asi 20 minut.

Zhruba v polovině varu přidám očištěné, tvrdých košťálů zbavené a jemně pokrájené bílé zelí a půlkolečka očištěné mrkve. V závěru varu přileju smetanu na vaření, nechám prohřát, ale už nevařím. Na závěr z polévky vyndám bobkové listy.

Hotovou polévku v talířích ozdobím lístky čerstvé bazalky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Nivu můžete nahradit prakticky jakýmkoli jiným sýrem s modrou plísní.
  • Použít můžete i jinou zeleninu. Dobrá do této polévky je zvlášť také růžičková kapusta, pórek, zelený hrášek nebo fazolky, řapíkatý celer. Podávat ji ale lze i bez zeleniny, s polévkovými knedlíčky nebo s osmaženou houskou.
  • Při solení polévky nezapomeňte, že plísňový sýr bývá dost slaný.
  • Nemáte-li čerstvou bazalku, použijte jednu rovnou lžíci sušené.

Napsat komentář