Vzpomínka na dětství. Hříšně dobré, obyčejné a přitom nevšední

Hlavní jídla Rychlé

 // 

Slaná žemlovka

Jednoduché, originální, rychlé a velmi chutné! To je jídlo, které moje maminka chystala docela často a na které jsem se pokaždé opravdu hodně těšil. 🙂 Slaná žemlovka s uvedenými ingrediencemi je rodinným receptem, s nímž jsem se jinde ještě nikdy nesetkal. Na zmínku o slané žemlovce jsem sice párkrát už narazil, nicméně ta s kyselými okurkami je skutečně pravým rodinným stříbrem. 🙂

 

Slaná žemlovka

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 20 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 5-6 rohlíků
  • 3 vejce
  • 100 – 150 ml mléka
  • 100 g tvrdého sýra typu gouda
  • 100 g polosuchého salámu typu turistický nebo Vysočina
  • 100 g kyselých okurek
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

 

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • lžíce másla
  • strouhanka

 

postup:

Rohlíky nakrájím na o něco méně než centimetrové plátky, salám a sýr na střední kostičky, kyselou okurky na plátky. Dno máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku vyložím souvislou vrstvou rohlíků, na ně dám plátky okurek a kostky salámu a sýra, přidám několik rovnoměrně rozložených vloček másla. Pokračuji vrstvou rohlíků a opět vrstvou okurek, salámu, sýra a vloček másla, poslední vrstvou budou rohlíky, na které dám ještě trochu másla. Pekáček vložím do trouby na 180 stupňů na dobu asi 5 minut. Mezitím rozšlehám vejce se solí, trochou pepře a mlékem, kterého by mělo být asi tolik, aby vaječná směs dosahovala skoro až k horní rohlíkové vrstvě žemlovky. Pekáček vyndám z trouby, rozpečenou rohlíkovou směs zaliju vaječnou směsí a dám asi na 15 minut při 180 stupních znovu péct. Povrch hotové žemlovky je zlatavý a křupavý.

 

Ještě něco k tomu:

  • Ve slané žemlovce báječně zužitkujete zbytky tvrdšího pečiva, sýra nebo uzeniny.
  • Rohlíky nebo housky můžete nahradit toustovým chlebem nebo i celozrnným pečivem. Pečivo je lepší použít starší, než úplně čerstvé.
  • Pikantnější chuti můžete docílit, když jako sýr použijete čedar.
  • Polosuchý salám nenahrazujte ani salámem měkkým, ani tvrdými druhy salámu či jakoukoli jinou uzeninou, do této slané žemlovky se příliš nehodí.
  • Pokud jste vegetariáni, uzeninu můžete nahradit vyšším množstvím sýra.
  • K zapékání slané žemlovky se hodí menší plechový nebo skleněný pekáček, ale i zapékací keramická mísa. Hlubší nádoba s malou plochou dna není příliš vhodná, na slané žemlovce je totiž dobrá křupavá kůrka na povrchu. 🙂

Napsat komentář