Vzpomínka na dětství. Hříšně dobré, obyčejné a přitom nevšední

Hlavní jídla Rychlé

 // 

Aktualizováno

Slaná žemlovka

Jednoduché, originální, rychlé a velmi chutné! To je jídlo, které moje maminka chystala docela často a na které jsem se pokaždé opravdu hodně těšil. 🙂 Slaná žemlovka s uvedenými ingrediencemi je rodinným receptem, s nímž jsem se jinde ještě nikdy nesetkal. Na zmínku o slané žemlovce jsem sice párkrát už narazil, nicméně ta s kyselými okurkami je skutečně pravým rodinným stříbrem. 🙂

Slaná žemlovka

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 6 rohlíků
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 150 g tvrdého sýra typu gouda
  • 150 g polosuchého salámu typu turistický nebo Vysočina
  • 150 g kyselých okurek
  • 3 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • lžíce másla
  • strouhanka

postup:

Rohlíky nakrájím na o něco méně než centimetrové plátky, oloupaný salám a sýr na střední kostičky, kyselé okurky na plátky. Dno máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku vyložím souvislou vrstvou rohlíků, na ně dám plátky okurek a kostky salámu a sýra, přidám několik rovnoměrně rozložených vloček másla. Pokračuji vrstvou rohlíků a opět vrstvou okurek, salámu, sýra a vloček másla, poslední vrstvou budou rohlíky, na které dám ještě trochu másla. Pekáček vložím do trouby na 180 stupňů na dobu asi 10 minut. Mezitím rozšlehám vejce se solí, trochou pepře a mlékem, kterého by mělo být asi tolik, aby vaječná směs dosahovala skoro až k horní rohlíkové vrstvě žemlovky. Pekáček vyndám z trouby, rozpečenou rohlíkovou směs zaliju vaječnou směsí a dám asi na 15 až 20 minut při 180 stupních znovu péct. Povrch hotové žemlovky je zlatavý a křupavý.

Ještě něco k tomu:

  • Ve slané žemlovce báječně zužitkujete zbytky tvrdšího pečiva, sýra nebo uzeniny.
  • Rohlíky nebo housky můžete nahradit toustovým chlebem nebo i celozrnným pečivem. Pečivo je lepší použít starší, než úplně čerstvé.
  • Pikantnější chuti můžete docílit, když jako sýr použijete čedar.
  • Polosuchý salám nenahrazujte ani salámem měkkým, ani tvrdými druhy salámu či jakoukoli jinou uzeninou, do této slané žemlovky se příliš nehodí.
  • Pokud jste vegetariáni, uzeninu můžete nahradit vyšším množstvím sýra.
  • K zapékání slané žemlovky se hodí menší plechový nebo skleněný pekáček, ale i zapékací keramická mísa. Hlubší nádoba s malou plochou dna není příliš vhodná, na slané žemlovce je totiž dobrá křupavá kůrka na povrchu. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *