Česnečka na neděli

Polévky Vegetariánská

 // 

Nedělní česnekový krém se ztraceným vejcem

Přiznávám, i já patřím mezi milovníky česneku, a proto i česnekových polévek. Stále mě přitom fascinuje, kolik různých druhů se jich dá připravit. Však jsme se zatím už ke dvěma na těchto stránkách dostali (recepty najdete zde a zde).

Následující krémová česnečka ale patří mezi mé favority. Má výraznou česnekovou chuť, rozmělněný kváskový chléb jí dodá na plnosti, díky smetaně je sametově hebká. A ztracené vejce jí připojí další rozměr skutečně fajnové polévky. 🙂

Nedělní česnekový krém se ztraceným vejcem

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 palice česneku
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 krajíc kváskového chleba
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pažitka

postup:

Na másle orestuji nahrubo nasekanou cibuli. Ještě chvíli před tím, než by začala hnědnout, přihodím asi dvě třetiny oloupaných a nahrubo posekaných stroužků česneku a krátce za stálého míchání osmažím. Zaliju vývarem, přidám na kostky nakrájený krajíc chleba, špetku pepře a vařím asi 10 minut, zhruba v polovině varu přihodím zbylou třetinu oloupaných a posekaných česnekových stroužků. Pak hrnec odstavím z plotny, nechám trochu zchladnout.

Mezitím si připravím ztracená vejce. Hlubší pánev naplním skoro až po okraj vodou, na plotně uvedu skoro až k varu a plotnu vypnu ve chvíli, kdy se u dna začínají v horké vodě tvořit vzduchové bublinky. Do horké vody opatrně vyklepnu jedno vejce po druhém, pánev přikryju poklicí a nechám a teplé plotýnce stát čtyři minuty. Hned pak vejce z pánve vyndám a dám po jednom do každého polévkového talíře.

Do trochu zchladlého základu polévky přiliju šlehačku a tyčovitým mixérem vše rozmixuji do hladka. Polévku pak dám na plotnu ještě za občasného míchání přihřát, již ji ale nevařím. Podle potřeby ji ještě dosolím a případně i dopepřím.

Na připravených talířích horkou polévkou přelévám ztracená vejce, sypu posekanou pažitkou.

Ještě něco k tomu:

  • Místo kváskového chleba můžete samozřejmě použít i drožďový, ten kváskový ale polévce dodá daleko lepší chuť a navíc je zdravější. 🙂
  • Místo ztraceného vejce můžete do hotové polévky přihodit pár osmažených chlebových krutónů a zasypat ji tvrdým, nahrubo strouhaným sýrem.

Napsat komentář