Nejrůznější saláty jsou velmi vděčnou položkou jídelníčku, jako svačina, předkrm nebo třeba studená večeře, ale neméně lákavé jsou i z pohledu kuchaře. V salátech totiž můžete zužitkovat většinu zbytků z lednice a přitom jim dát novou, chuťově atraktivní podobu, a v neposlední řadě také uspokojit svoji touhu po improvizaci. 🙂 Ta aspoň mě osobně v kuchyni baví ze všeho snad úplně nejvíc. 🙂
Sýrový salát připravíte v nepřeberném počtu variant a ani toho dnešního receptu se striktně držet rozhodně nemusíte. Základem by měl být dobrý tvrdší sýr a zelený hrášek, jejichž chuťová kombinace je znamenitá. Se ztraceným vejce a nejlépe domácím pečivem můžete podávat i jako velmi dobrou večeři. Vzhůru do toho! 🙂
Sýrový salát se ztraceným vejcem
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g ementálu
- 1 zelená naťová cibulka
- 3 řapíky celeru
- 100 g bulvy celeru
- 1 červená kapie
- 2 lžíce mraženého zeleného hrášku
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 3 lžíce majonézy
- půl lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
- špetka mleté červené sladké papriky
- půl lžičky plnotučné hořčice
- půl lžičky cukru moučky
- mletý černý pepř
- sůl
- 4 vejce
- 2 lžíce octa
k podávání:
- pečivo
postup:
Kousek bulvy celeru očistím, v osolené vodě uvařím do poloměkka, nechám vychladnout a nakrájím na drobnější kostičky. Na zhruba stejně velké kostičky nakrájím i sýr, omyté řapíky celeru, zelenou naťovou cibulku i očištěnou a jadřince zbavenou kapii.
Do hlubší pánve nebo rendlíku naliju do výšky asi 5 centimetrů vodu, přidám ocet a přivedu skoro až k varu. Když už z horké vody začnou stoupat bublinky, plotýnku vypnu a do vody opatrně vyklepnu jedno po druhém vejce. Pokud se bílek ve vodě příliš rozteče, lžící ho omotám kolem žloutku. Vejce ve vodě přiklopím poklicí a nechám asi 4 minuty stát na ještě horké vypnuté plotýnce. Pak vejce děrovanou podběračkou z vody opatrně vyndám a odložím bokem do hlubokého talíře.
V hlubší misce dobře promíchám jogurt, majonézu, mletou červenou papriku, mletý černý pepř, plnotučnou hořčici, moučkový cukr a sůl. Přidám všechnu pokrájenou zeleninu i sýr, rozmrazený zelený hrášek a posekanou hladkolistou petrželku a vše zlehka se zálivkou promíchám.
Porce salátu rozdělím na jednotlivé talíře a navrch položím ztracené vejce.
Ještě něco k tomu:
- Ementál mám pro tento recept nejraději. Jinou chuť salát bude mít třeba s goudou nebo čedarem, další variantu získáte, když místo část tvrdého sýra nahradíte sýrem plísňovým, například Nivou.
- Zelený hrášek se snažím používat mražený, oproti sterilovanému má daleko svěžejší chuť, je křehký a lehce křupavý. Pokud mražený hrášek po ruce nemáte, využijte ten sterilovaný, avšak počítejte s tím, že výsledná chuť salátu tím utrpí. 🙁
- Červenou kapii můžete nahradit malou červenou paprikou.
- Na přípravu ztracené vejce existují mnohdy daleko sofistikovanější návody a nejrůznější vychytávky. Výše uvedený postup je sice velmi jednoduchý, ale při troše zručnosti a cviku zaručuje dobrý výsledek. 🙂