Chvála salátů

Malá jídla Rychlé Vegetariánská

 // 

Sýrový salát se ztraceným vejcem

Nejrůznější saláty jsou velmi vděčnou položkou jídelníčku, jako svačina, předkrm nebo třeba studená večeře, ale neméně lákavé jsou i z pohledu kuchaře. V salátech totiž můžete zužitkovat většinu zbytků z lednice a přitom jim dát novou, chuťově atraktivní podobu, a v neposlední řadě také uspokojit svoji touhu po improvizaci. 🙂 Ta aspoň mě osobně v kuchyni baví ze všeho snad úplně nejvíc. 🙂

Sýrový salát připravíte v nepřeberném počtu variant a ani toho dnešního receptu se striktně držet rozhodně nemusíte. Základem by měl být dobrý tvrdší sýr a zelený hrášek, jejichž chuťová kombinace je znamenitá. Se ztraceným vejce a nejlépe domácím pečivem můžete podávat i jako velmi dobrou večeři. Vzhůru do toho! 🙂

 

Sýrový salát se ztraceným vejcem

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 300 g ementálu
  • 1 zelená naťová cibulka
  • 3 řapíky celeru
  • 100 g bulvy celeru
  • 1 červená kapie
  • 2 lžíce mraženého zeleného hrášku
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • půl lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • špetka mleté červené sladké papriky
  • půl lžičky plnotučné hořčice
  • půl lžičky cukru moučky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 4 vejce
  • 2 lžíce octa

 

k podávání:

  • pečivo

 

postup:

Kousek bulvy celeru očistím, v osolené vodě uvařím do poloměkka, nechám vychladnout a nakrájím na drobnější kostičky. Na zhruba stejně velké kostičky nakrájím i sýr, omyté řapíky celeru, zelenou naťovou cibulku i očištěnou a jadřince zbavenou kapii.

Do hlubší pánve nebo rendlíku naliju do výšky asi 5 centimetrů vodu, přidám ocet a přivedu skoro až k varu. Když už z horké vody začnou stoupat bublinky, plotýnku vypnu a do vody opatrně vyklepnu jedno po druhém vejce. Pokud se bílek ve vodě příliš rozteče, lžící ho omotám kolem žloutku. Vejce ve vodě přiklopím poklicí a nechám asi 4 minuty stát na ještě horké vypnuté plotýnce. Pak vejce děrovanou podběračkou z vody opatrně vyndám a odložím bokem do hlubokého talíře.

V hlubší misce dobře promíchám jogurt, majonézu, mletou červenou papriku, mletý černý pepř, plnotučnou hořčici, moučkový cukr a sůl. Přidám všechnu pokrájenou zeleninu i sýr, rozmrazený zelený hrášek a posekanou hladkolistou petrželku a vše zlehka se zálivkou promíchám.

Porce salátu rozdělím na jednotlivé talíře a navrch položím ztracené vejce.

 

Ještě něco k tomu:

  • Ementál mám pro tento recept nejraději. Jinou chuť salát bude mít třeba s goudou nebo čedarem, další variantu získáte, když místo část tvrdého sýra nahradíte sýrem plísňovým, například Nivou.
  • Zelený hrášek se snažím používat mražený, oproti sterilovanému má daleko svěžejší chuť, je křehký a lehce křupavý. Pokud mražený hrášek po ruce nemáte, využijte ten sterilovaný, avšak počítejte s tím, že výsledná chuť salátu tím utrpí. 🙁
  • Červenou kapii můžete nahradit malou červenou paprikou.
  • Na přípravu ztracené vejce existují mnohdy daleko sofistikovanější návody a nejrůznější vychytávky. Výše uvedený postup je sice velmi jednoduchý, ale při troše zručnosti a cviku zaručuje dobrý výsledek. 🙂

Napsat komentář