Cibulovo celerová výzva aneb Čatní

Ostatní Vegetariánské

 // 

cibulada

První várka letošní cibule nám ve špajzu začala nečekaně brzy odcházet. Prostě ji bylo třeba co nejdřív spotřebovat. A aby toho nebylo málo, hned vedle cibule se ve velkém košíku nashromáždilo větší množství celeru. Při jarní výsadbě jsme to s ním trochu přehnali… I celeru by byla škoda!

Nezbývalo tedy než se k cibulovo celerové výzvě postavit čelem. A to co nejdřív. Rozhodnuto bylo docela brzy: Z cibule bude cibulová zavařenina neboli cibuláda či chcete-li cibulové čatní. A z celeru vyzkouším čatní celerové, to poprvé. Výsledek? Povedlo se obojí. Hned následující den jsme jednu „celerovou“ sklenici vzali k přátelům na poslední letošní grilování, kde sklidila velký úspěch.

Celerové čatní

Skleničky s podobnými, skvělými, výrazně kořeněnými, hustými omáčkami, při jejichž přípravě můžete svojí fantazii povolit uzdu do nespočetně mnoha variací, jsou ozdobou každé spíže, odkud ale pokaždé velmi rychle zmizí. Často je tak ani nemusíte sterilovat, protože jednoduše nedostanou šanci se zkazit. Ostatně i bez zavařování vydrží čatní v lednici minimálně jeden, dva měsíce.

Tahle pochutina či chcete-li dochucovadlo základních jídel, původem z indické kuchyně, má ohromné uplatnění. I u mnohých tolik oblíbená hořčice nebo domácí kečup vedle čatní blednou. Čatní můžete použít k masu, pečenému, grilovanému i k rybám, skvělé je i k sýrům, ale třeba také k frittatě, míchaným vajíčkům nebo k toastům či burgrům. Často stačí jedna nebo dvě lžičky a jídlo díky čatní dostane zcela jiný rozměr. Čatní chutná i jen tak, s dobrým domácím pečivem nebo se slanými sušenkami.

Domácí čatní vyrobíte snadno. Cibule ani česnek nemohou chybět snad v žádném z nich, jinak se ale v „modelování“ výsledné chuti můžete vyřádit, co hrdlo ráčí. Použít můžete leccos: prakticky jakoukoli kořenovou zeleninu, papriky, rajčata, lilek nebo dýni, mnohé ovoce, počínaje jablky a hruškami, přes švestky a broskve, až třeba po fíky nebo mango. Také na dochucení lze využít kdeco: čerstvé bylinky, pepř, chilli papričky, kardamom, jalovec, skořici, hřebíček, zázvor, směs provensálského koření, hořčičné semínko, muškátový oříšek, kůru z citrusů, přidat můžete rozinky, brusinky… A chybět v čatní nesmí ani ovocný či vinný ocet nebo víno, možné je i balzamiko nebo citronová, případně limetková šťáva, dále cukr, ať už řepný nebo třeba třtinový, a také pochopitelně sůl a někdy také i nějaký ten tuk, nejčastěji máslo. Všechny suroviny se musí pomalu rozdusit a velká část tekutin odpařit, prakticky až na hustou kaši, konzistence sirupu.

Čatní je dnes velmi módní záležitostí a tomu často v regálech dobrých lahůdkářství nebo na e-shopech odpovídá jeho určitě ne „lidová“ cena. Doma si ale čatní uděláte prakticky za babku, navíc přesně podle své chuti a s bonusem radosti z vaší vlastní báječné pochutiny k tomu.

Cibuláda

(základní recept)

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 70 minut dušení + asi 20 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 2 kg žluté cibule
  • 4 stroužky česneků
  • 140 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 hřebíček
  • 2 bobkové listy
  • mletý černý pepř
  • špetka chilli
  • sůl

postup:

Oloupanou cibuli nakrájím na půlkolečka, silná asi necelý půlcentimetr. V širokém kastrole zvolna, za občasného míchání a bez poklice cibuli restuji na másle asi 40 minut.

Poté přidám vše ostatní: Přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, odrhnuté lístky tymiánu a rozmarýnu, v hmoždíři roztlučený hřebíček, špetku chilli, mletý černý pepř a sůl, přiliji červený vinný ocet a olivový olej a také přidám třtinový cukr. Směs pak bez poklice ještě dusím dalších 20 až 30 minut, dokud zavařenina nezhoustne a šťáva nemá konzistenci sirupu.

Z hotové cibulády vyjmu bobkové listy a rozdělím ji do čistých skleniček. Uzavřu je, obrátím dnem vzhůru, nechám vychladnout a uložím do lednice nebo do chladné spíže.

Neotevřená cibuláda vydrží v chladu až dva měsíce. Pokud ji chcete uschovat delší dobu, uzavřené skleničky sterilujte při 85 stupních asi 15 minut.

Ještě něco k tomu:

  • Místo žluté cibule můžete samozřejmě použít červenou, tu budete dusit o něco kratší dobu.
  • Množství cukru a octa řiďte podle vlastní chuti. Červený vinný ocet můžete zaměnit za červené víno, portské nebo balzamiko, případně vše zkombinovat.
  • Místo čerstvých bylinek můžete použít i sušené. V cibuládě jaké dobré oregano, rozdrcené hořčičné semínko, fenykl nebo nové koření, přidat můžete i citronovou kůru nebo třeba rozinky či brusinky.

Celerové čatní

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 60 minut dušení + asi 20 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 3 větší bulvy celeru
  • 6 středně velkých cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jablko
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 ml jablečného octa
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce francouzské ostré hořčice
  • 1 lžíce jemně sekané celerové natě
  • 1 lžička provensálského koření
  • půl lžičky skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 špetky mletého sušeného zázvoru
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Oloupanou a na asi půlcentimetrová půlkolečka nakrájenou cibuli nechám v širokém kastrole na másle během asi 10 minut zesklovatět. Ke konci přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku a nechám je krátce zpěnit.

Do takto připraveného základu přidám oloupané a na okurkovém struhadle nastrouhané bulvy celeru a také oloupané a nastrouhané jablko, zbavené jadřince. Přihodím i jemně sekanou celerovou nať, provensálské koření, skořici, citronovou kůru, mletý sušený zázvor, chilli, mletý černý pepř a sůl, přiliji i rostlinný olej. Za častějšího míchání nechám bez poklice zvolna dusit asi 30 až 40 minut, dokud celerové nudličky nejsou úplně měkké a nezačínají se rozpadat.

Nakonec do směsi přiliji jablečný ocet a přidám cukr a ostrou hořčici a za častého míchání dusím bez poklice ještě asi 10 minut. Čatní zhoustne a šťáva má konzistenci sirupu.

Ještě horké hotové čatní rozdělím do čistých skleniček, které uzavřu, obrátím dnem vzhůru, nechám vychladnout a uložím do lednice nebo do chladné spíže.

V chladu čatní vydrží až dva měsíce. Před delším skladováním skleničky sterilujte při 85 stupních asi 15 minut.

Ještě něco k tomu:

  • I u celerového čatní řiďte množství octa a cukru, stejně jako i ostatních přísad podle vlastní chuti.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *