Dopřejte si čerstvého tuňáka

Hlavní jídla Přílohy

 // 

Tuňák s teplou zeleninou a studenou křenovou omáčkou

Tuňáka považuju za jednu z nejlepších ryb. Úžasně dobrá, úžasně zdravá, úžasně jednoduchá a úžasně rychlá příprava. Prosím, tím rozhodně nemyslím tuňáka z konzervy, i když nic proti němu! 🙂

Na syrovém tuňákovi se rozhodně nevyplatí šetřit ani slevovat z kvality. Sám se důsledně snažím vyhýbat syrovému tuňákovi, který je či byl zmražený, v takovém případě se totiž šťavnatých tuňákových steaků zcela jistě nedočkáte a šedivé, suché maso na talířích bude velkým zklamáním. Syrový tuňák by na řezu měl mít tmavou a sytou hnědočervenou až malinovou barvu, rozhodně by neměl být bledý. Čím vyšší steaky z tuňáka, tím lepší, nižší bývají suché. A ještě jedna rada: Čerstvý tuňák moc dlouho nevydrží, proto ho spotřebujte co možná nejdřív.

 

Tuňák s teplou zeleninou a studenou křenovou omáčkou

  • doba přípravy: celkem asi 40 minut + asi dvě hodiny odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 steaky z tuňáka
  • 1 citrón
  • půl lžičky drceného kmínu
  • lžíce jemně sekané hladkolisté petržele
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

 

na přílohu:

  • 8 malých brambor
  • půl hlavy brokolice
  • 1 červená silnostěnná paprika
  • asi 15 koktejlových cherry rajčat
  • lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička provensálského koření
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce másla

 

na studenou křenovou omáčku:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 a půl lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžíce jemně sekané pažitky

 

  • citrón k podávání

 

postup:

Asi dvě hodiny před přípravou steaky z tuňáka omyju, osuším, z obou stran a okořením drceným kmínem, mletým černým pepřem a jemně sekanou zelenou petrželkou a zakapu šťávou z jednoho citrónu. Uložím do chladna.

Také předem dám do hodně osolené vody vařit dobře očistěné neoloupané brambory, ty pak nechám vychladnout. Stejně tak předem dám na páru asi na 8 až 10 minut změknout očištěnou a osolenou brokolici, rozebranou na růžičky.

Asi půl hodiny před přípravou tuňáka vyndám namarinované steaky z lednice do pokojové teploty a začnu s přípravou přílohy. Na pánev jen zlehka potřenou olejem dám pomalu opékat na poloviny nebo čtvrtiny rozkrojené uvařené brambory, občas je promíchám. Po čtvrt hodině přihodím na větší kostky rozkrájenou papriku a opékám za občasného zamíchání společně s brambory. Po dalších asi deseti minutách přihodím uvařenou brokolici, celá malá rajčátka a provensálské koření. Nakonec před podáváním zeleninu osolím, opepřím a zjemním lžící másla.

Na studenou omáčku smíchám nastrouhaný křen, majonézu, ústřicovou omáčku a jemně sekanou pažitku.

Nasucho rozpálím steakovou pánev, pak na ni dám olivový olej a steaky z tuňáka, které těsně před tím z obou stran posolím. Steaky opékám jen po jedné minutě z každé strany. Hned podávám společně s restovanou zeleninou, studenou křenovou omáčkou a kouskem citrónu.

 

Ještě něco k tomu:

  • Tuňáka neopékejte rozhodně déle, než jednu minutu z každé strany. Uprostřed by steaky měly být ještě růžové, až syrové.
  • Pokud vám do marinády chybí zelená petrželka, nahraďte ji sušenou, nebo jinou zelenou bylinkou, třeba tymiánem.
  • Přílohu z teplé zeleniny můžete obměnit podle svých chuťových preferencí a toho, co máte ve spíži či lednici právě k dispozici. Stejně tak můžete obměnit složení studené omáčky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *