Fazole pro masomilce, ale i vegetariány

Hlavní jídla Přílohy Vegetariánská

 // 

Fazole nakyselo

Patřím k těm, kteří luštěniny měli doma na stole odmala a pravidelně. Fazole snad nejčastěji. S luštěninami proto rozhodně nemám problém, ba právě naopak. Velmi mně chutnají, mám je rád. Ať už zmíněné fazole, ale i hrách nebo čočku, případně cizrnu. I vzhledem k tomu, jak zdravé luštěniny jsou, se snažím je mít na talíři alespoň jednou do týdne. Pokud to jen trochu jde a čas dovolí, vyhýbám se při tom luštěninám z konzervy, ty doma uvařené jsou určitě zdravější, nehledě na to, že už při vaření se přidáním koření dají různě ochutit.

Fazole jsou mezi luštěninami myslím nejvděčnější, už třeba jen kvůli tomu, že na výběr je jich velké množství, počínaje velikostí a konče barvou, rozdílnost chutí jejich jednotlivých druhů pochopitelně nevyjímaje. Nejspíš i vy sami máte mezi nimi své favority, já sám je vybírám hlavně podle momentální chutě i nálady. 🙂

Fazole nakyselo jsou takřka klasika. Vegetarián je může jíst jen tak, třeba s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou, s kouskem pečiva. Dobré jsou ale i s uzeninou či uzeným masem, stejně jako i s volským okem. 🙂

 

Fazole nakyselo

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 12 hodin namočení fazolí + asi hodina až dvě varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 400 g suchých fazolí
  • 2 lžíce másla
  • 2 střední cibule
  • 1 zelená naťová cibulka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • asi 3 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička sušené saturejky
  • asi 10 kuliček celého černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sekané nati zelené hladkolisté petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

postup:

Propláchnuté fazole namočím půl dne předem. Namočené fazole pak před vařením sliju a dám je vařit do většího hrnce s větším, oproti fazolím asi trojnásobným množstvím čerstvé vody, společně s bobkovým listem, lžičkou sušené saturejky a kuličkami celého pepře. Fazole vařím do měkka, dobu varu najdu na obalu fazolí.

Mezitím na másle zpěním drobněji nakrájené cibule i naťovou cibulku, zasypu moukou a za občasného míchání nechám zrůžovět. Pak přiliju studený zeleninový vývar, v němž jíšku dobře rozšlehám. Přidám ocet, cukr, sušenou saturejku, jemně sekanou zelenou petrželku, mletý černý pepř, sůl a uvařené scezené fazole, zbavené koření, s nímž se vařily. Dobře promíchám, případně podle chuti ještě dokyselím nebo dosladím.

 

Ještě něco k tomu:

  • Na talířích můžete fazole nakyselo posypat nejen zelenými bylinkami, ale i osmaženou cibulkou nebo česnekem.
  • Doba varu fazolí je velmi rozdílná, podle druhu fazolí. Řiďte se vždy časem, uvedeným na obalu. Za nejkratší dobu, zhruba za 45 minut až za hodinu by měly být měkké bílé menší fazole. Asi hodinu budete vařit černé fazole, fazole červené nebo velké bílé mohou potřebovat až dvě hodiny. Uvedené orientační časy varu platí v případě, že fazole předem aspoň na půlden namočíte.
  • Fazole vždy vařím ve větším množství. Ty, co neupotřebím na aktuální recept, dávám zmrazit. Ušetřím si tím docela dost času i práce..
  • Pokud spěcháte, použít samozřejmě můžete již uvařené fazole z konzervy.
  • Nemáte-li po ruce zeleninový vývar, můžete jej při rozředění jíšky nahradit zchladlým vývarem z fazolí.

Napsat komentář