To jsme takhle nedávno doma čekali návštěvu. Blízké přátele, které jsme docela dlouho neviděli, rodinu se třemi dětmi, která se u nás slíbila zastavit na nedělní oběd během své dlouhé cesty z dovolené. Co jen ale na takový oběd připravit? Když je strávníků u stolu hodně a každý má jiné chuťové preference, tím spíš pak děti? Když navíc nevíte, kdy přesně hosté ke stolu dorazí? A v neposlední řadě, když přípravou jídla nehodláte ztratit drahocenný čas, protože se přátelům chcete co nejvíce věnovat? Po kratším zvažování nakonec moje volba padla na krůtí guláš. I ten jen nejlepší až druhý den a tak hrnec s ním proto před obědem stačilo jen ohřát. Společně s čerstvým domácím kváskovým chlebem měl krůtí guláš skutečně nečekaně velký úspěch, včetně dětí. Zkrátka a dobře, jen se po něm zaprášilo!
Krůtí guláš se žampiony
- doba přípravy: asi 30 minut + dušení asi 25 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g krůtího masa bez kůže (vykostěných stehen nebo prsou)
- 3 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 rajčata
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 4 žampiony
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- půl lžičky mleté pálivé papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- půl lžičky saturejky
- půl lžičky estragonu
- 2 lžíce majoránky
- 1 lžička worcesteru
- mletý černý pepř
- 2 lžíce sádla
- 300 ml drůbežího vývaru
- 100 ml bílého vína
- asi 100 g staršího chleba bez kůrky
postup:
Omyté a očistěné maso nakrájím na kostky, oloupanou cibuli nasekám nadrobno, očistěné žampiony nakrájím na tenké plátky. Rajčata na chvíli ponořím do horké vody a pak je oloupu, oloupané stroužky česneku posekám nahrubo. Předem si připravím i starší chléb bez kůrky na zahuštění, jeho střídku rozdrobím do misky a zaliju trochou vývaru.
V kastrolu se silnějším dnem rozpálím sádlo a za občasného míchání na něm asi 10 minut restuji nakrájenou cibuli. Přidám mletý kmín, mletou sladkou i pálivou papriku a nakrájené kostky masa a za stálého míchání restuji, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Přidám rajčatový protlak a opět za stálého míchání krátce orestuji. Pak přileju bílé víno a nechám ho skoro úplně odpařit, opět občas zamíchám. Teprve potom guláš zaliju vývarem, přidám oloupaná a posekaná rajčata, posekaný česnek, saturejku, estragon, worcester, mletý černý pepř a sůl. Pod poklicí dusím za občasného zamíchání, dokud maso není měkké, trvá to asi 20 minut. Zhruba v polovině přihodím plátky žampionů. Na závěr přidám namočenou střídu chleba a podusím ještě asi 5 minut. Na závěr dochutím majoránkou a v případě potřeby dosolím a dopepřím. V talířích mohu ozdobit kolečky cibule.
Krůtí guláš podávám nejlépe až druhý den ohřátý, nejraději s čerstvým domácím kváskovým chlebem nebo houskovým knedlíkem. Dobrý je ale i s rýží, pečenými brambory nebo s těstovinami.
Ještě něco k tomu:
- Ke každému receptu na guláš existuje nekonečně mnoho variant. Zaměnit nebo přidat můžete to či ono sušené nebo zelené koření, guláš obohatit řadou dalších ingrediencí, postup přípravy guláše a pořadí přidávání jednotlivých surovin přizpůsobit svým preferencím. Inu, proti gulášovému gustu žádný dišputát!