Guláš, po kterém se jen zaprášilo

Hlavní jídla

 // 

Krůtí guláš se žampiony

To jsme takhle nedávno doma čekali návštěvu. Blízké přátele, které jsme docela dlouho neviděli, rodinu se třemi dětmi, která se u nás slíbila zastavit na nedělní oběd během své dlouhé cesty z dovolené. Co jen ale na takový oběd připravit? Když je strávníků u stolu hodně a každý má jiné chuťové preference, tím spíš pak děti? Když navíc nevíte, kdy přesně hosté ke stolu dorazí? A v neposlední řadě, když přípravou jídla nehodláte ztratit drahocenný čas, protože se přátelům chcete co nejvíce věnovat? Po kratším zvažování nakonec moje volba padla na krůtí guláš. I ten jen nejlepší až druhý den a tak hrnec s ním proto před obědem stačilo jen ohřát. Společně s čerstvým domácím kváskovým chlebem měl krůtí guláš skutečně nečekaně velký úspěch, včetně dětí. Zkrátka a dobře, jen se po něm zaprášilo!

 

Krůtí guláš se žampiony

  • doba přípravy: asi 30 minut + dušení asi 25 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 500 g krůtího masa bez kůže (vykostěných stehen nebo prsou)
  • 3 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 rajčata
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 4 žampiony
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • půl lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • půl lžičky saturejky
  • půl lžičky estragonu
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička worcesteru
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • asi 100 g staršího chleba bez kůrky

 

postup:

Omyté a očistěné maso nakrájím na kostky, oloupanou cibuli nasekám nadrobno, očistěné žampiony nakrájím na tenké plátky. Rajčata na chvíli ponořím do horké vody a pak je oloupu, oloupané stroužky česneku posekám nahrubo. Předem si připravím i starší chléb bez kůrky na zahuštění, jeho střídku rozdrobím do misky a zaliju trochou vývaru.

V kastrolu se silnějším dnem rozpálím sádlo a za občasného míchání na něm asi 10 minut restuji nakrájenou cibuli. Přidám mletý kmín, mletou sladkou i pálivou papriku a nakrájené kostky masa a za stálého míchání restuji, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Přidám rajčatový protlak a opět za stálého míchání krátce orestuji. Pak přileju bílé víno a nechám ho skoro úplně odpařit, opět občas zamíchám. Teprve potom guláš zaliju vývarem, přidám oloupaná a posekaná rajčata, posekaný česnek, saturejku, estragon, worcester, mletý černý pepř a sůl. Pod poklicí dusím za občasného zamíchání, dokud maso není měkké, trvá to asi 20 minut. Zhruba v polovině přihodím plátky žampionů. Na závěr přidám namočenou střídu chleba a podusím ještě asi 5 minut. Na závěr dochutím majoránkou a v případě potřeby dosolím a dopepřím. V talířích mohu ozdobit kolečky cibule.

Krůtí guláš podávám nejlépe až druhý den ohřátý, nejraději s čerstvým domácím kváskovým chlebem nebo houskovým knedlíkem. Dobrý je ale i s rýží, pečenými brambory nebo s těstovinami.

 

Ještě něco k tomu:

  • Ke každému receptu na guláš existuje nekonečně mnoho variant. Zaměnit nebo přidat můžete to či ono sušené nebo zelené koření, guláš obohatit řadou dalších ingrediencí, postup přípravy guláše a pořadí přidávání jednotlivých surovin přizpůsobit svým preferencím. Inu, proti gulášovému gustu žádný dišputát!

Napsat komentář