Mám rád jídla, která v sobě mají vtip, nejsou „okoukanou“ klasikou, jsou jednoduchá, rychlá na přípravu, lehká pro žaludek, pokud možno aspoň trochu zdraví prospěšná a v neposlední řadě taky dobrá. Zkrátka a dobře sexy, jak je dnes v gastronomii módní říkat. Je ohromná radost si takové jídlo ze surovin, které jsou po ruce, vymyslet, připravit, naservírovat a počkat si na to, jaký bude mít u stolu ohlas. Ryby s méně obvyklou přílohou jsou jednou z takových cest. Třeba právě následující bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou úspěch rozhodně měl. A přitom je jeho příprava tak jednoduchá!
Bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 120 minut odležení ryby a přílohy
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 filety z lososa (i s kůží)
- 1 lžíce odrhnutých lístků majoránky
- 1 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
- 1 lžíce odrhnutých lístků oregana
- 2 citrony
- 1 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
na přílohu:
- asi 25 růžičkových kapustiček
- 200 g pohanky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 větší cibule
- půl lžíce jemně posekané natě libečku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Filety z lososa omyju, osuším, pokapu šťávou z dvou citronů, osolím, opepřím a obalím v odrhnutých a nahrubo nasekaných lístcích majoránky, tymiánu a oregana. Nechám odležet v chladu asi dvě hodiny.
Asi půl hodiny před podáváním připravím přílohu. Na jedné lžíci olivového oleje zpěním oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, přisypu propláchnutou pohanku, krátce ji orestuji a zaliju vařícím zeleninovým vývarem. Osolím, opepřím a přidám půl lžíce jemně posekaného libečku. Pod poklicí vařím 5 minut, pak odstavím a nechám s neodkrytou poklicí a v teple dojít asi 20 minut. Pohanka by všechnu tekutinu měla vsáknout.
Růžičkovou kapustu omyju a očistím, dám na pařák do kastrolu s horkou vodou a osolím, zakryju poklicí. Kapusta by měla být v páře měkká asi za 10 minut.
Na rozpálené nepřilnavé pánvi rozpustím máslo a osmažím filety z lososa. Nejprve asi 3, nejvýše 4 minuty kůží dolů, potom kůží nahoru další 2, maximálně 3 minuty, podle výšky filetů.
Do odstáté pohanky dám lžíci másla, nechám rozpustit a lehce promíchám. Na talíře rozdělím pohanku, lososa a růžičky kapusty, které zlehka pokapu olivovým olejem.
Ještě něco k tomu:
- Nelitujte peněz a lososa kupujte jen chlazeného, nikdy ne mraženého. Rozdíl v chuti je přímo propastný. Lososa rozhodně nesmažte dlouho, maso by mělo zůstat narůžovělé a mělo by být šťavnaté.
- Pokud máte bio citrony, můžete k bylinkám na marinování lososa přidat i trochu ostrouhané citronové kůry.
- Pohanku můžete ochutit i jinými bylinkami, místo žluté cibule můžete zkusit i jemnější červenou.
- Místo pohanky můžete použít i jinou, méně tradiční přílohu, například černou čočku, kuskus nebo bulgur.