Kofty. Jehněčí, hovězí a závan Orientu

Hlavní jídla

 // 

kofty_1

Před nedávnem jsme od sousedů dostali pořádný kus jehněčího. Chovají už několik let několik beranů v ohradě na kraji vesnice. Když jdeme okolo s našimi psy, berani přijdou k plotu a jsou vždycky hrozně zvědaví 🙂 Teď jsem ale byl zvědavý já, co přesně se nakonec rozhodnu z darovaného jehněčího masa vykouzlit.

Přestože příprava jehněčího není v české kuchyni příliš obvyklá, nápadů mně prošlo hlavou docela dost: Co udělat nějaký guláš, ragú? Nebo maso upéct na česneku, na rozmarýnu? Udusit na pivu nebo víně?

Nakonec jsem se ale rozhodl inspirovat se orientální kuchyní, a tak jehněčí putovalo do mlýnku. Kofty, koule z mletého masa jsou známé v Indii, Pákistánu, ale třeba i v Řecku. Nemusejí mít jen tvar koulí, ale i šišek, napíchnutých na špejlích nebo placiček.

Ano, k jehněčímu se nabízelo přihodit i kus vepřového, ale protože jsme doma měli jen hovězí, skončilo semleté také to. A aby přece jen trochu „dietnější“, byť výrazně okořeněné grilované placičky z netučné směsi jehněčího a hovězího nepůsobily přece jen trochu sušším dojmem, jako přílohu jsem k nim zvolil poctivé „české“ šťouchané brambory, které ještě doplnila studená česneková omáčka. Výsledek myslím stál za to 🙂

kofty-2
Jehněčí kofty

Jehněčí kofty

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 12 hodin odležení masa + asi 15 minut grilování
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

suroviny:

  • 500 g jehněčího masa (bez kosti)
  • 500 g hovězího masa (bez kosti)
  • 1 vejce
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 3 středně velké červené cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušené petrželové nati
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • půl lžičky mletého koriandru
  • půl lžičky mleté sušené citronové kůry
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 špetky mletých chilli papriček
  • půl lžičky mletého černého pepře
  • sůl

na potření před pečením:

  • rostlinný olej

postup:

Jehněčí maso částečně zbavím přebytečného tuku, společně s hovězím omyji, osuším a nakrájené na kostky na středně hrubo umelu.

Na troše oleje nechám zesklovatět oloupanou a jemně nakrájenou červenou cibuli, kterou pak nechám zchladnout.

Ve větší míse přidám k umletému masu bramborový škrob, petrželovou nať, tymián a všechno další pomleté koření, tedy římský kmín, zázvor, koriandr, sušenou citronovou kůru, sladkou papriku, chilli papričky a černý pepř. Přidám i sůl a rukama vše velmi dobře promíchám. Nakonec přidám vejce a zchladlou orestovanou červenou cibuli, znovu dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím. Ochucené mleté maso zabalím do fólie a uložím aspoň na půlden do lednice.

Před samotnou přípravou nechá troubu rozehřát na 200 stupňů v programu gril. Z odleženého masa tvaruji menší placičky, které uložím na pečícím papírem vyložený plech. Placičky z obou stran lehce potřu rostlinným olejem. Griluji je 10 až 15 minut, podle velikosti, zhruba v polovině času je otočím.

Jako přílohu můžete zvolit různě upravené brambory a přidat nějakou studenou omáčku nebo dip, případně kofty podávat jen tak s chlebem a hořčicí.

Ještě něco k tomu:

  • Na tento recept je nejlepší použít skopovou šrůtku, krk nebo bok. Hovězí maso je nejlepší přední.
  • Kofty mohou mít i tvar protáhlých šišek, napíchnutých na špejli, ale i koulí. Záleží jen na vás. V sezóně si kofty ugrilujte na venkovním grilu.
  • Velmi variabilní je u toho receptu koření, se kterým můžete experimentovat podle své chuti a toho, jak hodně do „orientálna“ chcete maso ochutit. Zkusit můžete přidat mletou skořici nebo nové koření, kari nebo špetku mletého hřebíčku. V sezóně použijte samozřejmě čerstvou petrželku i tymián, vyzkoušet můžete třeba i nasekané lístky čerstvé máty, čerstvé mohou být i lístky koriandru. Sušenou citronovou kůru samozřejmě můžete vyměnit za čerstvě ostrouhanou z dobře omytého bio citronu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *