Houby z lesa byly u nás po dlouhá léta vzácností. No hledej je v Praze, víkendové chalupy nemaje 🙁 Občas jsme sice – když se prosáklo, že rostou – vyjeli na Cukrák a pár hub domů přivezli. Ale byl to poklad. A tak nám zbývaly jen žampiony ze supermarketu 🙁
Teprve po koupi chalupy na jihu Čech a posléze po přestěhování tam natrvalo se houbařský ráj i pro nás konečně otevřel dokořán. V lesích za vsí jsme s našimi psy denně, a tak je o štědrý přísun hub konečně postaráno 🙂
Jasně, i u nás jsou období, kdy moc nerostou, ale nasušené zásoby z dřívějška to spolehlivě zachraňují. Některá léta jsou to zásoby tak velké, že si trochu musím lámat hlavu, co s nimi, jak je – slovy našich babiček – zdělat 🙂
A tak se zrodily i následující karbanátky ze sušených hub. Zařadil jsem je do té kategorie houbových jídel, v nichž dávám přednost houbám sušeným před čerstvými. Chuť je totiž pak daleko plnější, prostě houbovější 🙂 Když jsem tyhle karbanátky udělal poprvé, mluvilo se o nich u nás doma ještě několik dní 🙂 Upřímně, jsou vážně moc dobré!
Karbanátky ze sušených hub
- doba přípravy: asi 60 minut + asi 13 hodin namáčení a vaření hub + asi 2 hodiny odležení hotového těsta
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4 (8 kusů)
suroviny:
- 4 velké hrsti sušených hub
- 4 starší rohlíky
- 120 g mléka
- 2 větší cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 vejce
- 2 až 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sušeného libečku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička sušené petrželové natě
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- mletý černý pepř
- kůra z půlky bio citrónu
- sůl
na obalení:
- 2 vejce
- drcené kukuřičné lupínky
na smažení:
- rostlinný olej
postup:
Půlden předem zaleju sušené houby v menším kastrole horkou vodou, a to jen tak, aby byly potopeny. Pokud je to možné, během namáčení houby asi dvakrát promíchám.
Namočené houby asi po 12 hodinách přivedu pod poklicí k velmi mírnému varu. Pokud je to třeba, doplním vodu, ale opět jen tak, aby houby byly potopeny. Houby velmi zvolna vařím asi půl hodiny, dokud nezměknou, přesná doba závisí na druhu hub. Povařené houby dám do cedníku a nechám dobře odkapat, pak je ještě rukou v cedníku dobře vyždímu.
Rohlíky nakrájím na kostičky a v rendlíku zaleju mlékem, to by se do rohlíků mělo všechno vsáknout. Cibuli oloupu, nadrobno nakrájím a na oleji orestuji do sklovata.
Dobře odkapané houby nasekám nadrobno do větší mísy. Přidám namočené rohlíky, zchladlou orestovanou cibuli, vejce, ovesné vločky promíchané s bramborovým škrobem a také oloupaný a prolisovaný česnek. Přihodím i všechno koření, tedy libeček, majoránku, petrželovou nať, tymián, drcený kmín a mletý černý pepř, přidám kůru, ostrouhanou z bio citrónu, osolím.
Všechny suroviny v míse rukama velmi dobře promíchám do kompaktnější hmoty a v chladnu nechám aspoň 2 hodiny uležet.
Z odleželé směsi vytvaruji osm karbanátků, které obalím v rozšlehaných vejcích a drcených kukuřičných lupíncích. Smažím je v rozehřátém oleji na pánvi velmi zvolna po obou stranách dozlatova.
Podávám většinou s bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo s bramborovými hranolkami a tatarskou omáčkou.
Ještě něco k tomu:
- Vývar z hub po jejich scezení nevylévám, ale použiji jinde v kuchyni, například při přípravě polévek nebo omáček. Tento houbový vývar je hodně silný, většinou jej všechen hned nespotřebuji a ukládám do mrazáku.
- Místo rostlinného oleje občas pro nevegetariánskou verzi karbanátků orestuji cibuli na velmi drobně nakrájené slanině, určitě stačí 10 dkg.
- Uležení hotové směsi na karbanátky nejen pomůže propojení všech chutí, ale je i nutné kvůli tomu, aby ovesné vločky nasály tekutinu, těsto trochu zhoustlo a karbanátky se z něj daly dobře tvarovat.
- Pokud by těsto i po odpočinutí bylo ještě řidší, přidám trochu strouhanky. Nemělo by to ale být potřeba, pokud uvařené houby nechám dostatečně odkapat a rukou ještě trochu vyždímu.
- Místo drcených kukuřičných lupínků je houbové karbanátky možné obalit i ve strouhance, nebudou ale pak tolik křupavé.
- Při ochucení těsta na karbanátky lze použít i jiné koření podle momentální chuti, například trochu mleté sladké papriky nebo mletého muškátového květu, špetku chilli, ale i sojovou omáčku, v sezóně pak samozřejmě čerstvé bylinky.
- Pokud mám sušených hub hodně, těsta udělám víc a část zamrazím. Stačí jen s půldenním předstihem těsto nechat pomalu rozmrznout a pak už jen vytvarovat a usmažit karbanátky.