Když po letech na něco dostanete sžíravou chuť

Hlavní jídla

 // 

Španělské ptáčky - příprava

Taky se vám někdy stalo, že už dlouhá léta něco prakticky vůbec nejíte a že přesto na to najednou dostanete nezdolnou chuť? Mně se tohle teď přihodilo s hovězím, konkrétně se španělskými ptáčky. Chuť na ně mě po letech jejich naprosté ignorace najednou nepřestávala pronásledovat.

Ač jsem maso od mala miloval, někdy kolem třicítky mně hlavně hovězí chutnat najednou přestalo. Snad s výjimkou toho, obsaženého v sekané a pak také tatarského bifteku. Hovězí maso jsem prostě ze svého jídelníčku prakticky vypustil. Až teď, po letech, přišla najednou ta překvapivá chuť na španělské ptáčky! Zbavit se jí nešlo. Inu, proč ne. Nelenil jsem, osvěžil si recept, u osvědčeného řezníka požádal o dobré maso a pustil se do díla.

Španělské ptáčky – příprava

Španělské ptáčky se povedly náramně! Přesně ta úžasná chuť jako kdysi od babičky. Když jsem jejich fotku vyvěsil na sociální sítě, ozvala se letitá kamarádka: Zrovna minulý týden jsem si na španělské ptáčky se sžíravou chutí vzpomněla a musela je udělat!

Španělský ptáček

  • doba přípravy: asi 90 minut + asi 90 minut dušení masa
  • obtížnost: středně obtížné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 plátky hovězího roštěnce (150 až 180 g)
  • 2 lžíce sádla
  • 100 g špeku
  • 1 malá nožička polotvrdé klobásy
  • 1 vejce
  • 1 sterilovaná okurka
  • 500 g cibule
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Vajíčko uvařím natvrdo. Omyté plátky masa důkladně z obou stran, vždy směrem od středu ke krajům naklepu, a to přes mikrotenový sáček, aby se maso nepotrhalo. Maso z obou stran osolím a opepřím.

Oloupané vajíčko rozdělím na čtvrtiny, stejně tak rozčtvrtím klobásu a sterilovanou okurku. Ze špeku odříznu čtyři tenčí špalíčky, jednu oloupanou menší cibuli rozdělím na čtvrtiny. Každý plátek masa z jedné strany potřu lžící plnotučné hořčice a na kraj naskládám čtvrtinu vajíčka, klobásy, okurky, cibule a špalíček špeku. Důkladně každý plátek s náplní zabalím, utáhnu a převážu provázkem.

Do silnostěnného kastrolu, velkého tak, aby jeho dno připravené ptáčky zcela pokryly, nejdříve dám rozpustit na drobnější kostičky nakrájený zbytek špeku, pak přidám sádlo a nahrubo nasekanou oloupanou cibuli, kterou za občasného míchání orestuji do sklovata. Na ni potom naskládám ptáčky a dám je nezakryté na 10 minut do trouby, rozpálené na 250 stupňů.

Potom ptáčky zaliju horkým osoleným hovězím vývarem a přidám drcený kmín a sušený libeček. Hrnec zakryju poklicí a dám zpět do trouby, jejíž teplotu snížím na 150 stupňů. Dusím do měkka, trvá to asi 90 minut, v polovině času ptáčky otočím.

Nakonec ptáčky vyndám a uložím je do tepla. Do šťávy v kastrolu přidám lžíci plnotučné hořčice a lžíci hladké mouky, v případě potřeby dosolím a dopepřím. Rozšlehám, šťávu rozmixuji tyčovým mixerem a dám na chvíli zpět do trouby provařit.

Před podáváním z masa odstraním provázky, společně s omáčkou španělské ptáčky podávám s dušenou rýží nebo houskovým knedlíkem.

Španělský ptáček

Ještě něco k tomu:

  • Vzhledem k trochu delší přípravě je dobré španělské ptáčky připravit ve větším množství a zbytek uložit do mrazáku.
  • Omáčku můžete zjemnit trochou smetany na vaření.

1 komentář u „Když po letech na něco dostanete sžíravou chuť“

  1. Klasika, která nikdy neselže:-) Díky za inspiraci, rodina si moooc pochutnala. Plním ještě taky proužkem červené papriky, vypadá to na řezu pěkně:-)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *