Kroupy z ječmene jsou v kuchyni dnes jen skoro zapomenutou popelkou. Docela bych se vsadil, že řada lidí je má na talíři jen o Vánocích, v podobě houbového kuby, a ani to možná ne. A přitom naši předci prý kroupy jedli tak často, jako my dnes rýži. Ostatně svědčí o tom nejen přehršel kroupových a krupkových receptů ve starých kuchařkách, ale i porcelánové dózy na potraviny, které po babičce ještě řada z nás má na chalupě.
U nás doma kroupy přece jen jíme častěji, než jen o vánočních svátcích. Jsem na ně zvyklý odmala, hlavně od babičky, prostě kroupy z ječmene mně chutnají. Jsou nejen hodně zdravé, a to hlavně díky obsahu vlákniny, minerálů i vitamínů, ale když se dobře uvaří, je to i dobrota. Však už se tady, na blogu objevil z jídel s kroupami nejen houbový kuba, tak se dělává na Štědrý den u nás, ale i nastavovaná kaše, kterou já obzvlášť miluju, a je tu i několik polévek, konkrétně babiččina hrstková polévka, dále díky kapustě právě teď „aktuální“ kapustová polévka s kroupami a slaninou, ale také další oblíbená od babičky, kedlubnová polévka s kroupami.

Ta dnešní polévka s kroupami je zase trochu jiná, ale taky takovou podobnou moje babička vařívala. Chce sice trochu času (jen času, ne práce), ale pokud nespěcháte a máte doma ječné kroupy (myslím ty velké, celé, nikoli drobné trhané krupky), je prakticky vystaráno. Stačí už jen trochu sádla, cibule, zelený hrášek, mrkev, česnek a trocha koření. A je to 🙂
Kroupová polévka
- doba přípravy: celkem asi 25 minut + asi 30 až 60 minut namáčení krup + asi 75 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 100 g ječných krup (suchých nevařených)
- 50 g špeku
- 1 lžíce sádla
- 2 větší cibule
- 1200 ml hovězího vývaru
- 1 palice česneku
- 1 lžíce jemně nasekané natě libečku
- 1 lžička celého kmínu
- 2 bobkové listy
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 menší mrkve
- 2 lžíce zmrazeného zeleného hrášku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžíce másla
postup:
Před samotnou přípravou polévky je třeba předem namočit kroupy. Ty nejprve v cedníku třikrát propláchnu střídavě studenou a horkou vodou, potom je na půl, ideálně na hodinu namočím do studené vody.
Nadrobno nakrájený špek nechám zvolna ve větším hrnci vysmahnout až na škvarečky. Přidám sádlo a oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, kterou nechám za občasného míchání trochu zesklovatět. Přisypu předem namočené, scezené a okapané kroupy a za stálého míchání je na cibulovo špekovém základu trochu osmahnu, stačí asi minuta, dvě. Pak kroupy zaliju studeným hovězím vývarem, přidám oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, libeček, kmín, bobkové listy a mletý černý pepř, osolím a přivedu k mírnému varu. Vařím zvolna hodinu.
Po hodině z polévky vyndám bobkové listy a přidám do ní zelený hrášek a na asi stejně velké kostičky nakrájenou omytou mrkev. Vařím ještě asi 15 minut.
Nakonec do polévky rozemnu sušenou majoránku, pro zjemnění přidám máslo, nechám rozpustit a promíchám. V případě potřeby ještě polévku dokořením nebo dosolím.
Ještě něco k tomu:
- Předchozí spaření a namočení ječných krup zkrátí dobu jejich varu, ale prospěje i jejich chuti.
- Pokud mám chuť na „česnekovější“ polévku, jeden stroužek odložím stranou a přidám prolisovaný až těsně před podáváním.
- Stejně jako jinde i u této polévky používám čerstvý mebo zmrazený zelený hrášek, ten z konzervy se mu ani zdaleka nevyrovná. Pokud zelený hrášek nemám a konzervu jsem nucen použít, sterilovaný hrášek samozřejmě nevařím a přidávám jej až do hotové polévky.
- Dobrá je i vegetariánská verze této polévky, s vynecháním špeku a nahrazením sádla rostlinným tukem. Místo špeku je do hotové polévky možné přidat smažené uzené tofu.
- Podobně jako fazole nebo hrách i vařené kroupy se snažím připravovat ve větším množství jako polotovar, který mám po ruce v mrazáku.