Staročeská polévka podle babičky

Polévky Vegetariánská

 // 

Hrstková polévka

Tohle je přesně ten případ jídla, kdy jste překvapeni, jakou skvostnou chuť se vám z naprosto „obyčejných“ ingrediencí podaří vykouzlit. A navíc je tato polévka velmi zdravá, zvlášť vhodná pro chladnější měsíce, kdy báječně zasytí a využít se proto dá třeba i jako večeře. U nás doma ji míváme poměrně často a pokaždé má úspěch. 🙂

 

Hrstková polévka

  • doba přípravy: asi 15 minut + 60 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 hrst fazolí
  • 1 hrst hrachu
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst velkých krup
  • 1 hrst pohanky
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky sušené saturejky
  • 1 lžíce posekaného libečku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 střední mrkve
  • čtvrt menšího celeru
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • mletý pepř
  • sůl
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

postup:

Ve větším hrnci na sádle zpěním hruběji posekanou cibuli. Zaleju zeleninovým vývarem a přidám všechny důkladně propláchnuté zrniny spolu s ovesnými vločkami, novým kořením, bobkovým listem, kmínem, saturejkou, libečkem a pepřem, přivedeme k varu a zvolna za občasného zamíchání vařím asi 45 minut. Pak přidám očištěnou a na menší kostičky nakrájenou mrkev a také celer, nahrubo posekaný česnek, majoránku, osolím a zvolna vařím ještě asi 15 minut. Před podáváním vyndám bobkový list a nové koření, na talířích sypu petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • I v případě této polévky můžete podle momentálního stavu spíže a chuti improvizovat. Použít můžete například několik druhů fazolí, ale třeba i cizrnu, rýži, sóju nebo jáhly.
  • Polévku solte až při přidání zeleniny. Pokud byste ji osolili hned na začátku varu, luštěniny by dobře nezměkly.

Napsat komentář