Loňská jablka

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

jablkova_bublanina_0

Poslední zbytky jablek ve špajzu musím probírat čím dál častěji. Dost jich je scvrklých, jejich chuť začíná být nevalná, tu a tam se už objeví i jablko nahnilé. Marná sláva, loňská sklizeň je minulostí čím dál víc vzdálenou a čekání na letošní ovoce bude ještě nějakou dobu trvat. Pokud nemáte ještě něco z loňské úrody v zásobě v mrazáku nebo v kompotech, nezbývá než vzít zapovděk právě posledními jablky z loňska, které je ostatně už nutné co nejdřív spotřebovat.

Dnešní recept na jablkovou bublaninu se pro tento účel hodí náramně. Použít totiž můžete jablka už nepříliš svěží a vzhledná, včetně těch, co potřebují trochu vykrájet. I přesto je tato bublanina hlavně díky citronu, jeho šťávě i čerstvě ostrouhané kůře a také kůře kandované velmi svěží a jedlá. Právě v této době se k ní vracím docela pravidelně a věřím, že i vám bude chutnat.

Jablková bublanina

Jablková bublanina

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 5 vajec
  • 1 kg jablek
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 bio citron
  • 100 g kandované citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Nejdřív si připravím jablka, která omyji, rozčtvrtím, zbavím stopek a jadřinců a pokrájím na tenké plátky. Ty dám do velké mísy, přidám mletou skořici a zakápnu je šťávou z citronu, který jsem před tím omyl a ostrouhal z něj kůru. Ostrouhanou kůru jsem odložil stranou, jablkové plátky s citronovou šťávou a mletou skořicí v míse promíchám.

Mouku společně s kypřícím práškem do pečiva proseji a promíchám se špetkou strouhaného muškátového oříšku a solí.

V druhé větší míse dobře prošlehám ručním šlehačem krupicový cukr s vejci do hladké pěny. Do ní postupně zašlehám rozpuštěné, ale jen mírně vlahé máslo a ostrouhanou citronovou kůru. Pak postupně přidávám prosátou mouku s kypřícím práškem, ručním šlehačem dobře promíchávám a nakonec do těsta zamíchám také kandovanou citronovou kůru.

Nakonec těsto dobře smíchám s jablkovými plátky a vše urovnám na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný velký hluboký plech.

Peču asi 45 minut v troubě, předehřáté na 180 stupňů. Povrchu upečeného koláče je lehce zlatavě hnědý, kraje se oddělují od plechu, špejli zapíchnutou do koláče vyndám bez jakýchkoli zbytků těsta.

Jablkovou bublaninu podávám posypaný moučkovým cukrem.

Jablková bublanina

Ještě něco k tomu:

  • Tuto bublaninu můžete vyzkoušet i z pevnějších, takzvaných zimních hrušek.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *