Miluji polévky

Polévky Rychlé Vegetariánská

 // 

Petrželový krém s čedarem a topinkou

Jíst bych je mohl klidně i třikrát denně. Třeba polévka k večeři naprosto splňuje moji představu lehkého (pokud to ovšem není zrovna gulášovka!) a přitom dostatečně sytivého a teplého jídla. Při vaření polévek mě baví nejrůznější kombinace, improvizace podle momentálních chutí i aktuálního obsahu ledničky a spíže, ale i to, že polévka podle téhož receptu skoro nikdy nechutná úplně stejně.

Krém z kořene petržele je náramně jednoduchou a rychlou polévkou a přitom nečekaně lahodnou, jemnou a současně výrazně zemitou, a k tomu ještě hodně zdravou. Určitě vyzkoušejte! 🙂

 

Petrželový krém s čedarem a topinkou

  • doba přípravy: asi 15 minut + 15 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 3 větší kořene petržele
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá snítka libečku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g čedaru
  • 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky na ozdobu

 

na topinky:

  • 4 krajíce chleba
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje

 

postup:

Na olivovém oleji zpěním oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, přidám očištěnou a na tenčí špalíky pokrájenou petržel a hrubě posekaný česnek a krátce orestuji. Zaliju zeleninovým vývarem, přidám posekaný libeček, osolím, opepřím a vařím asi 15 minut. Dám chvíli zchladit, ponorným mixérem důkladně rozmixuji. Přiliju smetanu, promíchám a dám přihřát, ale již nevařím. V talíři sypu nahrubo strouhaným čedarem a sekanou petrželkou. Jako lehkou večeři podávám s topinkou opečenou nasucho, jemně potřenou stroužkem česneku a pokapanou olivovým olejem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Zajímavou variantu této polévky vytvoříte, když místo části vývaru přidáte deci bílého vína.
  • Část petržele můžete před mixováním vyjmout a pak ji do již hotové polévky vložit zpět, nakrájenou na tenčí kolečka.
  • Místo kořene petržele můžete použít pastinák (s petrželí jej mnozí poměrně často zaměňují), polévka ale pak bude mít jemnější a sladší chuť.

Napsat komentář