Motýli na kapustě

Hlavní jídla

 // 

Těstoviny zapečené s kapustou a rajčaty

Mám moc rád těstoviny. Kvalitní těstoviny, protože jen na takových si opravdu pochutnáme. Těstoviny miluju ale i kvůli nekonečnému množství variací receptů a způsobů jejich přípravy. Stačí jen otevřít lednici či špajzku a může začít vzrušující improvizace, na jejímž konci máte skvělé jídlo, které jste původně často ani neměli v plánu. A v neposlední řadě: příprava oběda či večeře z těstovin je většinou záležitostí velmi svižnou, v řádu několika málo desítek minut. O spokojenosti osazenstva prostřeného stolu ani nemluvě! 🙂

Růžičková kapusta přichází ke slovu hlavně právě v zimním období a právě s těstovinami, ale i rajčaty a sýrem jde báječně dohromady. Zkuste je zkombinovat, litovat určitě nebudete. 🙂

Těstoviny zapečené s kapustou a rajčaty

Těstoviny zapečené s kapustou a rajčaty

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 20 – 25 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g těstovin farfalle
  • 350 g růžičkové kapusty
  • 120 g koktejlových cherry rajčat
  • 1 malá červená cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g parmazánu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce drobně posekané petrželky
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání formy:

  • sádlo
  • strouhanka

postup:

Růžičkovou kapustu očistím a na pařáčku v kastrole pod pokličkou nechám asi 5 minut změknout, pak je propláchnu studenou vodou a nechám okapat a pokrájím na čtvrtiny.

Těstoviny uvařím v silně osolené vodě. Smíchám je s anglickou slaninou, pokrájenou na tenčí nudličky, pokrájenými kapustičkami, rajčaty pokrájenými také na čtvrtiny, drobně pokrájenou červenou cibulí, drceným kmínem, tymiánem, petrželkou, strouhaným muškátovým oříškem, mletým pepřem a solí.

Směs těstovin, zeleniny, slaniny a koření urovnám do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a dám do trouby rozpálené na 200 stupňů na 10 minut. Pak zaleju dobře rozmíchanou směsí zakysané smetany, vajec a soli, zasypu nudličkami hrubě nastrouhaného parmazánu a dám znovu do trouby, teplotu snížím na 180 stupňů a zapékám asi 20 – 25 minut dozlatova.

Ještě něco k tomu:

  • Růžičková kapusta při samotném zapékání již příliš nezměkne. Na konci předchozí přípravy na pařáčku proto raději vyzkoušejte, zda je již dosti měkká. Já osobně ji ale mám rád ještě trochu „na skus“.
  • Místo těstovinových motýlků lze samozřejmě použít jiné těstoviny, přibližně stejné velikosti.
  • Čerstvý tymián i petrželku nahradíte sušenými, použít můžete i saturejku nebo provensálské koření. K ochucení můžete použít i drobně posakný stroužek česneku.
  • Parmazán můžete zaměnit za jiný dobrý tvrdý sýr, například goudu, ementál nebo čedar.
  • Vynecháním anglické slaniny a záměnou másla za sádlo při vymazání formy získáte vegetariánskou verzi.

Napsat komentář