Podzimní česneková polévka

Polévky Rychlé

 // 

Minulé sobotní ráno bylo typicky podzimní: dlouho šero, mokro po nočním dešti, těžká mlha, jen čtyři stupně nad nulou. Po ranní procházce se psy jsem proto rychle bral za kliku od domu, když mně na mysl přišla příprava oběda a otázka, jakouže polévku zvolit. Vzhledem k pošmournému, nevlídnému počasí jsem ale měl hned jasno: Hlavně nějakou, která pořádně zahřeje. A tak jsem sáhnul po trochu vydatnější verzi česnekovky, s ječnými krupkami, bramborami a štědrou dávkou zeleniny a česneku, a taky se špetkou chilli, aby ono „zahřátí“ nemělo chybu. Nemělo 🙂

Podzimní česneková polévka

  • doba přípravy:
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce trhaných krupek
  • 2 středně velké brambory
  • 1 větší mrkev
  • 8 růžičkových kapustiček
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sušeného libečku
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce másla

postup:

Cibuli oloupu, nahrubo nasekám a ve větším hrnci orestuju na sádle. Mezitím v cedníku spařím trhané krupky vařící vodou, pak je propláchnu studenou a nechám okapat. Brambory oloupu, omyju a nakrájím na kostičky, mrkev v případě potřeby oloupu, omyju a nakrájím na kolečka, kapustičky očistím, omyju a rozpůlím.

Když cibule začíná velmi lehce zlátnout, přihodím do hrnce spařené a okapané krupky a za častého míchání je trochu opeču. Přidám brambory a mrkev a i ty krátce opeču. Přihodím kapustičky, zaleju zeleninovým vývarem, přidám kmín, libeček, chilli, mletý černý pepř a sůl. Česnek oloupu, dva stroužky odložím stranou a zbylé čtyři posekám a přidám k polévce. Přivedu ji k varu a povařím asi 10 minut, dokud všechna zelenina nezměkne.

Nakonec do polévky prolisuju zbylé dva stroužky česneku, přidám majoránku a lžíci másla, v případě potřeby ještě dopepřím nebo dosolím.

Ještě něco k tomu:

  • Místo sádla pod cibuli někdy dávám kousek na kostičky nakrájené a trochu osmahnuté slaniny, polévce dá příjemný uzený nádech.
  • Pro trochu vydatnější verzi je možné polévku podávat s chlebovými, na troše tuku opečenými krutony.
  • Růžičkovou kapustu mám dost často uloženou v mrazáku jako polotovar, už předem uvařenou v páře a pak rychle zchlazenou. Kapustičky si tak zachovají plnou chuť i svěží zelenou barvu. Stačí jen sáhnout do mrazáku a rozmrazit je.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *