Pórku se nám loni urodilo opravdu hodně, ze zeleniny vlastně úplně nejvíc, zbytek pórkových zásob v mrazáku jsem dobíral ještě minulý týden. A tak jsem si předsevzal, že letos pórek hned od začátku sezóny nesmím upozaďovat 🙂 Dá se přece využít v tolika nejrůznějších receptech, ať už jako jedna z hlavních surovin nebo třeba jen na dochucení nebo i ozdobu… Ostatně receptů, kde pórek hraje větší či menší roli, mám i tady na blogu už docela dost. A to nechávám stranou úvah nemalé benefity pórku pro naše zdraví, stejně jako i to, že na záhoně je pórek zcela nenáročný, jak máloco jiného.
Z pórku mám velmi rád hlavně nejrůznější polévky (tady je pórková krémová polévka s drožďovými knedlíčky a pórková polévka s krutóny), a tak tentokrát dávám k dobrému další z nich. Ta dnešní je s kostičkami brambor, výrazně ochucená vydatnou dávkou nejlépe čerstvého tymiánu a jen mírně zahuštěná krupicí. Ze všech možných variací na pórkové polévky právě tuhle míváme u nás doma na stole asi nejčastěji 🙂
Pórková polévka s brambory
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 25 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 menší pórek
- 2 středně velké brambory
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce pšeničné krupice
- 1 lžíce jemněji nasekané nati libečku
- 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- nať hladkolisté petrželky
postup:
Z pórku odkrojím kořenovou část, z horní zelené části odstraním ovadlé a zažloutlé listy nebo jejich konce. Pórek důkladně omyju, spodní bílou část nakrájím na tenká kolečka, horní zelenou na velmi tenké nudličky. Cibuli oloupu a drobněji nakrájím, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám. Připravím si i brambory, které oloupu, omyji a nakrájím na menší kostičky.
V hrnci na rozehřátém másle restuji za občasného míchání nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout. Přihodím nakrájený pórek a také nasekaný česnek a velmi zvolna opékám, dokud pórek trochu nezměkne, občas zamíchám. Pak přisypu krupici a základ polévky za častého míchání restuji ještě asi 5 minut.
Přiliji studený zeleninový vývar a dobře jej promíchám se základem polévky. Přihodím kostičky brambor, nasekaný libeček a odrhnuté lístky čerstvého tymiánu, osolím a opepřím a vařím asi 25 minut, dokud i zelené nudličky z horní části pórku nejsou zcela měkké.
Na závěr polévku v případě potřeby ještě dosolím nebo dopepřím. V talířích ji sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Pórek myji opravdu důkladně, často v něm bývají zbytky hlíny. Horní, zelenou část rozebírám na jednotlivé listy, každý zvlášť oplachuji pod tekoucí vodou.
- Místo čerstvého tymiánu používám mimo sezónu sušený. Dobrá je varianta této polévky, v níž tymián nahradím čerstvou nebo sušenou majoránkou, přidanou těsně před podáváním.
- Občas tuto polévku podávám také s osmaženými krutóny z bílého pečiva nebo ji sypu hoblinkami z parmazánu, případně rozdrobenou trochou plísňového sýra. Jindy zase do každého talíře s polévkou přidám po jednom syrovém žloutku z čerstvých domácích vajec.
- V době, kdy nemám k dispozici čerstvý pórek, používám doma zmrazený. Přebytky pórku v sezóně očistím, nakrájím a trochu podusím na malém množství tuku, jako polotovar ukládám do mrazáku.