Polévka z protlaku nebo z čerstvých rajčat? Rozdíl je přímo propastný! Pokud „čerstvou“ verzi jednou vyzkoušíte, nebudete už vařit jinou. Já do ní krom rajčat ještě přidávám cibuli, česnek, řapíkatý celer a také tymián a bobkový list, ve finále pak poměrně dost cukru. A na talířích sypu sýrem, ideálně čedarem a nešetřím čerstvou bazalkou.
Rajčatová polévka s čedarem a bazalkou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 800 g rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 řapíky celeru
- 700 ml drůbežího vývaru
- půl lžičky odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 hrsti lístků čerstvé bazalky k podávání
- 4 lžíce nahrubo nastrouhané goudy k podávání
postup:
Na oleji nechám zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Zaliju ji vývarem a přidám čtvrtky předem spařených a oloupaných rajčat a nahrubo posekané řapíky celeru, dále oloupané stroužky česneku, tymián a bobkové listy. Přivedu k varu a vařím asi 20 minut. Pak mírně zchladím, vyndám bobkové listy a polévku důkladně rozmixuji tyčovým mixerem. Osolím, opepřím, přidám cukr a máslo pro zjemnění. Na talířích sypu velmi hrubě nastrouhaným sýrem a nasekanými lístky bazalky.
Ještě něco k tomu:
- Na rajčatech nešetřete, čím kvalitnější a vyzrálejší budou, tím polévka bude chutnější. Použít také můžete loupaná krájená rajčata z plechovky.
- Nemáte-li k dispozici čerstvý tymián, dejte sušený.
- Čedar můžete nahradit sýrem Gran Moravia nebo parmazánem, v krajním případě goudou.