Rajská polévka? Jedině z čerstvých rajčat

Polévky Vegetariánská

 // 

Rajčatová polévka s čedarem a bazalkou

Polévka z protlaku nebo z čerstvých rajčat? Rozdíl je přímo propastný! Pokud „čerstvou“ verzi jednou vyzkoušíte, nebudete už vařit jinou. Já do ní krom rajčat ještě přidávám cibuli, česnek, řapíkatý celer a také tymián a bobkový list, ve finále pak poměrně dost cukru. A na talířích sypu sýrem, ideálně čedarem a nešetřím čerstvou bazalkou.

 

Rajčatová polévka s čedarem a bazalkou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 800 g rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • 700 ml drůbežího vývaru
  • půl lžičky odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 hrsti lístků čerstvé bazalky k podávání
  • 4 lžíce nahrubo nastrouhané goudy k podávání

 

postup:

Na oleji nechám zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Zaliju ji vývarem a přidám čtvrtky předem spařených a oloupaných rajčat a nahrubo posekané řapíky celeru, dále oloupané stroužky česneku, tymián a bobkové listy. Přivedu k varu a vařím asi 20 minut. Pak mírně zchladím, vyndám bobkové listy a polévku důkladně rozmixuji tyčovým mixerem. Osolím, opepřím, přidám cukr a máslo pro zjemnění. Na talířích sypu velmi hrubě nastrouhaným sýrem a nasekanými lístky bazalky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Na rajčatech nešetřete, čím kvalitnější a vyzrálejší budou, tím polévka bude chutnější. Použít také můžete loupaná krájená rajčata z plechovky.
  • Nemáte-li k dispozici čerstvý tymián, dejte sušený.
  • Čedar můžete nahradit sýrem Gran Moravia nebo parmazánem, v krajním případě goudou.

Napsat komentář