Prý to bývalo jídlo chudých. Jednoduché, rychlé, levné a přitom moc dobré. Bodejť by ne, vždyť jde o jídlo, které často vařívaly naše babičky. I když… Čas letí, a tak přesnější z pohledu většiny by asi dnes už bylo říci naše prababičky 🙂
Flíčky se zelím dělávala i moje babička. Vzpomínám si, že jako malý kluk jsem pokaždé byl znovu a znovu udiven tím, jak něco tak obyčejného, jako jsou nudle a zelí, může dohromady vytvořit takovou dobrotu. Jistě, svou roli hraje i sádlo a zkaramelizovaná cibulka (a ještě pár dalších drobností), ale stejně… Je to prostě takový malý gastronomický zázrak 🙂
Jen ještě jedna drobná rada na závěr: Fleky se zelím jsou nejlepší až druhý den, samozřejmě ohřáté. Pokud vám to čas dovolí, doporučuji připravit je v předstihu, rozleželé jsou ještě jedlejší 🙂
Fleky se zelím
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut dušení zelí
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4 až 6 porcí
suroviny:
- asi 1 kg bílého hlávkového zelí
- 250 g neuvařených těstovinových fleků
- 3 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce sádla
- 50 g špeku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička mleté uzené sladké papriky
- 1 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- kyselé okurky
postup:
Zelí omyji, zbavím středního košťálu a ovadkých částí listů a postupně nakrájím na menší čtverce. Ve větší míse nakrájené zelí promíchám s asi polovinou lžičky soli, rukama dobře promnu a nechám chvíli odležet.
Mezitím ve velkém kastrole na sádle orestuji do sklovata za občasného míchání oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, asi v polovině času přidám na kostičky nakrájený špek. Na konci k orestované cibuli a vyškvařenému špeku přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, ještě krátce restuji. Pak přidám lžíci cukru a asi 3 minuty míchám, aby cukr zkaramelizoval.
Na tento základ do kastrolu přihodím nakrájené a odležené posolené zelí, přidám celý i mletý kmín a také mletý černý pepř a za občasného míchání, aby se zelí nepřipálilo, dusím bez podlévání pod poklicí asi 15 až 20 minut, dokud zelí nezačne ztrácet světlou barvu.
Během dušení zelí uvařím podle návodu v hodně osolené vodě těstovinové fleky.
Udušené zelí zasypu mletou uzenou sladkou paprikou, kterou v něm rozmíchám. Přidám také uvařené fleky a sekanou hladkolistou petrželku, v případě potřeby dopepřím a dosolím.
Podávám s kyselou okurkou.
Ještě něco k tomu:
- Poměr zelí a těstovin je dost důležitý. Zelí by mělo být jednou tolik, než je uvařených těstovin.
- Trochu jinou variantu tohoto jídla získáte, když v závěru do fleků se zelím rozemnete lžíci majoránky. Dobrá je i trocha nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
- Další možností obměny tohoto prostého jídla je místo sladkého zelí použít zelí kysané. V tomto případě by ale uvařených těstovin mělo být naopak zhruba jednou tolik, než kysaného zelí.
- I vegetariánská verze bez špeku a sádla, s jiným, vhodnějším tukem je velmi dobrá 🙂