Říkávalo se jim také krautfleky

Hlavní jídla Rychlé

 // 

fleky_se_zelim

Prý to bývalo jídlo chudých. Jednoduché, rychlé, levné a přitom moc dobré. Bodejť by ne, vždyť jde o jídlo, které často vařívaly naše babičky. I když… Čas letí, a tak přesnější z pohledu většiny by asi dnes už bylo říci naše prababičky 🙂

Flíčky se zelím dělávala i moje babička. Vzpomínám si, že jako malý kluk jsem pokaždé byl znovu a znovu udiven tím, jak něco tak obyčejného, jako jsou nudle a zelí, může dohromady vytvořit takovou dobrotu. Jistě, svou roli hraje i sádlo a zkaramelizovaná cibulka (a ještě pár dalších drobností), ale stejně… Je to prostě takový malý gastronomický zázrak 🙂

Jen ještě jedna drobná rada na závěr: Fleky se zelím jsou nejlepší až druhý den, samozřejmě ohřáté. Pokud vám to čas dovolí, doporučuji připravit je v předstihu, rozleželé jsou ještě jedlejší 🙂

Fleky se zelím

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut dušení zelí
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6 porcí

suroviny:

  • asi 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 250 g neuvařených těstovinových fleků
  • 3 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce sádla
  • 50 g špeku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička mleté uzené sladké papriky
  • 1 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • kyselé okurky

postup:

Zelí omyji, zbavím středního košťálu a ovadkých částí listů a postupně nakrájím na menší čtverce. Ve větší míse nakrájené zelí promíchám s asi polovinou lžičky soli, rukama dobře promnu a nechám chvíli odležet.

Mezitím ve velkém kastrole na sádle orestuji do sklovata za občasného míchání oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, asi v polovině času přidám na kostičky nakrájený špek. Na konci k orestované cibuli a vyškvařenému špeku přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, ještě krátce restuji. Pak přidám lžíci cukru a asi 3 minuty míchám, aby cukr zkaramelizoval.

Na tento základ do kastrolu přihodím nakrájené a odležené posolené zelí, přidám celý i mletý kmín a také mletý černý pepř a za občasného míchání, aby se zelí nepřipálilo, dusím bez podlévání pod poklicí asi 15 až 20 minut, dokud zelí nezačne ztrácet světlou barvu.

Během dušení zelí uvařím podle návodu v hodně osolené vodě těstovinové fleky.

Udušené zelí zasypu mletou uzenou sladkou paprikou, kterou v něm rozmíchám. Přidám také uvařené fleky a sekanou hladkolistou petrželku, v případě potřeby dopepřím a dosolím.

Podávám s kyselou okurkou.

Ještě něco k tomu:

  • Poměr zelí a těstovin je dost důležitý. Zelí by mělo být jednou tolik, než je uvařených těstovin.
  • Trochu jinou variantu tohoto jídla získáte, když v závěru do fleků se zelím rozemnete lžíci majoránky. Dobrá je i trocha nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
  • Další možností obměny tohoto prostého jídla je místo sladkého zelí použít zelí kysané. V tomto případě by ale uvařených těstovin mělo být naopak zhruba jednou tolik, než kysaného zelí.
  • I vegetariánská verze bez špeku a sádla, s jiným, vhodnějším tukem je velmi dobrá 🙂

Napsat komentář